Categorieën
Commentaar Fryslân Media Taal

Hoofdredacteur Ingrid Spijkers let onvoldoende op het taalgebruik van Omrop Fryslân

Ingrid Spijkers is als hoofdredacteur van Omrop Fryslân verantwoordelijk voor het taalgebruik. Maar die taak voert ze niet naar behoren uit.

Bij de verslaglegging van een gelost schot door de politie bij een achtervolging in Oudehaske op donderdagavond 3 augustus, staan in een artikel twee fouten. In de kop staat: ‘Plysje sjilt by efterfolging yn Aldehaske’ en in de eerste zin ‘werby’t de plysje in warskôgingsskot lost hat’. Na nogal wat kritiek, onder meer op Facebook, wordt sjilt vervangen door sjit en werby’t door derby’t.

Omrop Fryslân maakt geregeld taalkundige missers.

In een artikel over politieke onrust op Terschelling van vrijdag 4 augustus staat wederom een fout. “Met de burgemeester proberen we nu de breuken en de scheuren te lijmen”, seit er. Er hoort niet seit er te staan maar: zegt hij.

Het gaat hier niet om incidenten, maar om structureel slordig taalgebruik van Omrop-medewerkers. In politieke artikelen staat bijvoorbeeld geregeld Eerste kamer, terwijl dat Eerste Kamer hoort te zijn, en kamerlid: de juiste spelling is Kamerlid.

Hoofdredacteur Ingrid Spijkers kan slordig taalgebruik voorkomen. In eerste instantie kan ze enkele medewerkers specifiek instrueren door artikelen van collega’s nauwgezet te controleren op spelling. Soms een foutje is niet erg, dat komt overal voor.

Wiebe Dooper