Categorieën
Commentaar Politiek Sneek Súdwest Verkeer

HET ROMMELT BINNEN HET COLLEGE VAN SÚDWEST OVER DE AUTOLUWE PROEF. EN WAT KAN DE ROL ZIJN VAN PVDA-ER FEENSTRA EN FNP-ER BERGSTRA?

Het is geen eenheidsworst meer binnen het college van PvdA, CDA en FNP in Súdwest-Fryslân. Daar heeft de opstelling van het CDA ten aanzien van de autoluwe proef Sneek voor gezorgd. De christendemocraten hebben lef en inzicht getoond door er bij het college op aan te dringen om drastische maatregelen te nemen ten aanzien van de verkeersproef, zoals de opening van de Prins Hendrikkade. Wat kan de rol zijn van de ervaren raadsleden PvdA-er Johan Feenstra en FNP-er Corrie Bergstra in deze ondoorzichtige politieke situatie?

FNP-er Corrie Bergstra. © SWF

Tot op heden steunen Feenstra en Bergstra de autoluwe proef van het college. Maar ook zij begrijpen inmiddels dat de negatieve gevolgen van de autoluwe proef de positieve gevolgen in zeer grote mate overvleugelen en het aanzien van Sneek als koopstad, gastvrije stad en watersportstad in het geding is. Hopelijk slaagt PvdA-er Feenstra erin met name zijn fractievoorzitter Marijke Roskam erin te overtuigen dat doorgaan met de autoluwe proef een zinloze stap is. En dat geldt voor FNP-er Bergstra ten aanzien van fractievoorzitter Tsjerk Bouwhuis.

Het bestuurscentrum van Súdwest-Fryslân bevindt zich aan en om de Sneker Marktstraat. © BREKT.NL

Feenstra en Bergstra beschikken over lange politieke ervaring, want ze maken reeds deel uit van de raad van de gemeente Sneek en vanaf 2011 de raad van Súdwest-Fryslân. Ook staan beiden bekend als solide raadsleden met veel politieke kennis en kunde. En aangezien Feenstra en Bergstra allebei in de Waterpoortstad wonen, kijken ze van dichtbij naar het dagelijks aanwezige sluipverkeer, de minder grote bezetting van parkeerplaatsen, verkeerd geïnformeerde verkeersbegeleiders waarvan een deel de Nederlandse taal niet spreekt en onjuiste adviezen geven aan automobilisten.

Wethouder Rietman ziet de kosten van de autoluwe proef stijgen. © Jeroen van der Kallen

PvdA-er Feenstra is een expert in gemeentelijke financiën en hij zal zorgelijk kijken naar de uit de hand gelopen kosten van deze autoluwe proef. Dat kan zijn partijgenoot en verantwoordelijk wethouder Rietman niet negeren.

FNP-er Bergstra kan ervoor zorgen dat haar partij met een verbeterde opstelling ten aanzien van de autoluwe proef eens smoel toont, want tot op heden is de FNP het brave schoothondje van het college.

Er is dus werk te doen voor Feenstra en Bergstra in de politieke winkel van Súdwest, want aanstaande dinsdag 18 juni neemt het college een standpunt in over eventuele wijzigingen aan de autoluwe proef. En als die onvoldoende zijn, volgt aanstaande donderdag 20 juni een spannende raadsvergadering.

College van Súdwest-Fryslân met de Fjoerkoertoer van 2023. © SWF

Veel politiek geharrewar kan worden voorkomen, indien er dinsdag wordt besloten de stekker helemaal uit de autoluwe proef te trekken. Maar die optie is niet reëel, aangezien dit college tot op heden nog geen overtuigende bestuurlijke kwaliteiten heeft laten zien.

Wiebe Dooper