Categorieën
Ethiek Politiek Politieke en ambtelijke cultuur

Hard oordeel fraudebeleid: machtige instellingen blind voor mensen, burgers jarenlang vermorzeld

(tekst: Edo van der Goot op Nu.nl)

Belangrijke en machtige (overheids)instellingen waren blind voor mens en recht, waardoor burgers zijn vermorzeld. Kabinet en parlement hebben gefaald, uitvoeringsorganisaties hebben onrechtmatig gehandeld en de rechtspraak bood geen bescherming aan mensen. Het politieke en maatschappelijke klimaat is zo verhard, dat de ontspoorde fraudejacht nagenoeg ongezien jarenlang heeft kunnen voortduren.

Dat is de harde conclusie van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening in het rapport ‘Blind voor mens en recht’ dat maandagmiddag is gepubliceerd.

“De staatsmachten waren blind voor de gevolgen van beleid en besluitvorming”, schrijft de commissie in het rapport van ruim vijfhonderd pagina’s. “Ze waren blind voor mensen. Blind voor het recht. Blind voor de rechten van mensen. Een overheid die mensen niet ziet, raakt het vertrouwen kwijt.”

Leest u verder via: https://www.nu.nl/politiek/6302987/hard-oordeel-fraudebeleid-machtige-instellingen-blind-voor-mensen-burgers-jarenlang-vermorzeld.html