Persbericht op Liwwadders.nl
De fracties van GrienLinks, FNP, PvdA, PvdD, D66, SP, CU en de Lijst Jonker maken zich zorgen over het gebruik van pesticiden in onze provincie. De beantwoording van eerdere vragen van GS roept nieuwe vragen op, maar vooral de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland van 24 oktober 2024 waarin de Provincie Fryslân in het ongelijk is gesteld[1], heeft waarschijnlijk grote consequenties.
Meten=Weten had in augustus 2021 een handhavingsverzoek ingediend, omdat er zonder natuurvergunning lelies werden geteeld vlakbij het Drents-Friese Wold & Leggelderveld, een Natura 2000-gebied. De Provincie wees het handhavingsverzoek af en zo kwam het uiteindelijk bij de rechtbank Noord-Nederland terecht. De rechter geeft Meten=Weten nu gelijk: er is door de provincie niet voldoende onderbouwd waarom er geen vergunningplicht is.
Jochem Knol, Statenlid voor GrienLinks namens de acht fracties: “Het gebruik van pesticiden in met name de sierteelt en vooral de lelieteelt roept bij omwonenden steeds meer onrust en verzet op. Mensen maken zich ernstige zorgen over hun gezondheid en biodiversiteit. Hierbij geldt ook dat bij de toelating van pesticiden niet gekeken wordt naar ‘stapeleffecten’, ofwel van een cocktail van verschillende pesticiden. De organisatie die die toelating regelt, het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB), gaf zelf toe dat de effecten voor de verspreiding via de bodem en het grondwater nog in de kinderschoenen staat.”
De fracties vragen aan GS wat de gevolgen zijn van de uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland. Er zijn al signalen dat de gevolgen van deze uitspraak vergelijkbaar zijn met die van de stikstofcrisis. Gebruikers van pesticiden in de buurt van Natura2000 gebieden moet voortaan een Natuurvergunning aanvragen en daarbij aantonen dat er geen pesticiden in de natuur terechtkomen. Hoe je dat moet doen is nog onduidelijk waardoor vergunningen niet of nauwelijks verleend zullen gaan worden.
Tjitte Hemstra (Statenlid FNP): “Hoewel slechts 1,4 procent van het areaal aan akkerbouw in 2020 uit lelieteelt bestond, was dit gewas het tweede wat betreft de absolute hoeveelheid middelengebruik. Dan is het toch vreemd dat, voor het verbouwen van bloemen die enkel voor de sier op tafel staan, de economische belangen op dit moment zwaarden wegen als de gezondheid van inwoners en de natuur. Het zou goed zijn als de provincie de zorgen van inwoners serieus neemt en de verschillende partijen bij elkaar brengt, zoals eerder is geadviseerd,[2] in plaats van aan te geven dat het hier allemaal wel wat meevalt met de polarisatie.”
Ook kunt u raadplegen: https://www.liwwadders.nl/fracties-provincie-stellen-opnieuw-vragen-over-het-pesticidenbeleid/