Categorieën
Cultuur Geschiedenis Landbouw Natuur en milieu Nederland Politiek Sneek Verhalen

EEN BIJZONDERE ROUTE: SNEEK – NOORDERPOLDERZIJL

Samen met de Sneker fotograaf Jeroen van der Kallen trek ik er op donderdag 30 mei een dagje op uit. We kiezen ervoor om de mooie route van Sneek naar Noorderpolderzijl in Noord-Groningen te volgen. Het vertrek uit onze woonplaats is rond half twaalf. We rijden naar Grou om vervolgens richting Warten te gaan langs het zeer weidelijke en mooie Leechlân. Jammer genoeg is de weg door dit prachtig gebied afgesloten, waardoor we afslaan richting Idaerd, waarna we de eerste stop hebben in het Eagum.

De eerste stopplaats, het gehucht Eagum. © Jeroen van der Kallen

Prachtig landelijk vergezicht bij Eagum. © Jeroen van der Kallen

De postbode wordt in Eagum verzocht de brieven in de brievenbus aan huis te deponeren. © Wiebe Dooper

In Aegum spreken Jeroen en ik een klein kwartier met het echtpaar Van der Hem. We worden bijgepraat over interessante wetenswaardigheden van een bedoeld appartementencomplex in een boerderij, dat er niet kwam. Het bedrijf dat dit voor ogen had, ging namelijk failliet. Een voor mij vroegere bekende uit de hondenwereld was hierbij betrokken.

De toer van Eagum. © Jeroen van der Kallen

We volgen de Wâldwei en slaan af richting Burgum. Het prachtige coulissenlandschap maakt vast onderdeel uit van een dergelijke trip. Ergens rondom Burgum weet Jeroen het een en ander over zijn opa en oma te vertellen. Hij bezocht ze vroeger vanuit de Waterpoortstad op zijn brommer.

Mooi Wâldhúske in de omtrek van Burgum. © Jeroen van der Kallen

Als eenvoudige dagtoeristen brengen we ook een bezoek aan het echtpaar Henk en Wieke Weening aan het Wyldpead West, Twijzelerheide. Op 18 december 1993 haalde ik bij deze sympathieke Wetterhounfokkers mijn eerste pup: Teavus Pôlle fan it Wyldpaed. Hij groeide uit tot een schitterende reu, die snel in de gaten had of bezoek eventueel slechte bedoelingen had. Andere vooraanstaande Wetterhounfokkers waren destijds Boukje en Boukje van der Heide uit de Westereen en niet te vergeten Frederik Nijstad uit Dwingeloo.

Uitsnede van een Wetterhoun in de tuin van de familie Weening. © Wiebe Dooper

De bijzondere naam Pingohiem zien we ergens staan op de zijkant van een Wâldhûske. Een pingo is een dobbe uit de voorlaatste ijstijd, in de buurt van It Wyldpaad zijn er verschillende. Een dobbe is een kuil, die soms acht meter diep kan zijn. Wikipedia schrijft: In Nederland komen pingoruïnes met name voor in het grensgebied van GroningenFrieslandkop van Overijssel en Drenthe.
(bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pingo)

Pingohiem © Wiebe Dooper

Ook passeren we het buurtschap Egypte in de gemeente Achtkarspelen, waar de uit Sneek afkomstige Otto Brouwer nog even burgemeester is. Overigens nemen we in deze contreien geen piramides waar.

Buurtschap Egypte. © Jeroen van der Kallen

In Oudwoude treffen we de Friese paarden van eigenaar Pieter Wijbenga. Hij vertelt over de bijzondere Amerikaanse stal, waarvan er maar een paar zijn in Nederland. Het is een type stal die ook niet specifiek bedoeld is voor paarden. Vroeger had Wijbenga er namelijk ook koeien in.

Friese paarden in ruststand. © Wiebe Dooper

De Amerikaanse stal van Pieter Wijbenga. © Wiebe Dooper

Naamsbekendheid van Friese paardeneigenaar Pieter Wijbenga. © Wiebe Dooper

Via Oudwoude rijden we door een uitgestrekte weidegebied richting Lauwersoog en passeren Ee, waar Hans Wiegel ooit woonde. Op Lauwersoog aangekomen denken Jeroen en ik van vis te genieten. Dat verlangen komt niet echt uit. De vis wordt duur betaald en
smaakt niet zoals het hoort. Op de volgende tour eten we vegan of ergens een loempia.

Mijn opgetogen reisgenoot, Jeroen van der Kallen. © Wiebe Dooper

Dan volgt een blik op Torum, de boerderij in de Westpolder waar de vermaarde Sicco Mansholt in 1908 werd geboren. Destijds viel deze polder onder Ulrum. Landbouwcommissaris, politicus en verzetsstrijder Sicco Mansholt stierf in 1995 te Wapserveen.

Torum. © Jeroen van der Kallen

Het erf van Torum met schuren. © Jeroen van der Kallen

Zicht op de katholieke enclave Kloosterburen. © Jeroen van der Kallen

Ook Hornhuizen wordt gepasseerd door twee Sneker dagjesmensen. © Jeroen van der Kallen

Strakke akker. © Jeroen van der Kallen

Westernieland, het geboortedorp van Freek de Jonge (1944). © Wiebe Dooper

Bij Noorderpolderzijl aangekomen treffen we twee dames, waarvan een afkomstig is uit Sneek. Haar vader was bakker aan de Singel, drie broers van hem waren burgemeester. Een daarvan was eertijds burgemeester van Wymbritseradeel.

Het wad bij Noorderpolderzijl. © Jeroen van der Kallen

Café ‘t Zielhoes in Noorderpolderzijl. © Wiebe Dooper

Dijkschapen bij Noorderpolderzijl. © Jeroen van der Kallen

Fanatiek dagtoerisme kan mentale gevolgen hebben. © Jeroen van der Kallen

Wiebe Dooper