Categorieën
Ethiek Mondiaal Politiek

Democraten zetten vol in op abortusrecht: vicepresident Harris op verkiezingstour

(tekst: Devi Boerema, redacteur buitenland, NOS Nieuws)

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris start vandaag haar Fight for Reproductive Rights-tour door de Verenigde Staten. Sinds het Hooggerechtshof het landelijk recht op abortus terugdraaide, is het voor Amerikaanse vrouwen in conservatieve, Republikeinse staten moeilijker geworden om hun zwangerschap te beëindigen.

De Democraten denken met dit thema kiezers te kunnen mobiliseren en mogelijk twijfelende conservatieven over de streep te trekken. Daarom maken ze van abortusrecht een belangrijk verkiezingsthema dit jaar. In bijeenkomsten wil Harris de komende maanden “de schade benadrukken die door deze abortusverboden wordt veroorzaakt”. Ook is er ruimte voor verhalen van getroffenen.

“Dit onderwerp gaat over de identiteit van de Amerikanen, het is zo diep persoonlijk”, zegt Amerika-deskundige Laila Frank. “De Democraten linken dat ook nog aan inbreuk in de persoonlijke vrijheid van een bemoeizuchtige overheid.” Volgens haar is dat verband niet toevallig gekozen: juist onafhankelijke en conservatieve kiezers kunnen aanslaan op die boodschap.

Leest u verder via: https://nos.nl/artikel/2505831-democraten-zetten-vol-in-op-abortusrecht-vicepresident-harris-op-verkiezingstour