Categorieën
Wonen

Daling aantal verkopen in de eerste vier maanden het sterkst in Friesland (-72%)

(tekst: Woningbouwers.nl op Liwwadders.nl)

In de eerste vier maanden van 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen nog verder gedaald. In totaal werden slechts 5.766 nieuwbouwkoopwoningen verkocht aan consumenten. Dit meldt branchevereniging WoningBouwersNL op basis van de laatste nieuwbouwcijfers. Als deze trend zich voortzet, dreigen de verkoopcijfers in 2023 net iets boven het niveau van crisisjaar 2013 uit te komen, waarin slechts 15.000 nieuwbouwkoopwoningen aan consumenten werden verkocht.

De verkoop van nieuwbouwkoopwoningen is sinds de zomer van 2022 aanzienlijk gedaald ten opzichte van voorgaande jaren. In de laatste maanden van 2022 lag de verkoop elke maand tussen de 27% en 46% lager dan het vijfjarig gemiddelde.

De daling van het aantal verkopen in de eerste vier maanden van 2023 was het sterkst in de provincies Friesland (-72%), Noord-Holland (-64%), Drenthe (-61%) en Zuid-Holland (-60%). In geen enkele provincie lag het aantal verkopen hoger dan een jaar geleden en alleen in de provincie Overijssel bleef de schade enigszins beperkt met een daling van 13%. In de eerste vier maanden van 2023 was de daling het sterkst waar te nemen bij de verkoop van appartementen, met een afname van 55%. Het aantal verkochte eengezinswoningen daalde met 48%. Veel van de projecten die uit de verkoop werden gehaald, omvatten voornamelijk middeldure en dure appartementen. De verkoop van deze woningen verloopt al geruime tijd moeizaam, aangezien in bijna alle gemeenten, inclusief grote steden, meer dan 80% van de actuele nieuwbouwvraag bestaat uit grondgebonden woningtypen. Deze grondgebonden woningen blijven in alle prijscategorieën nog steeds snel verkopen.

Woningmarktonderzoeker Jannes van Loon van WoningBouwersNL licht toe: “Het lijkt er steeds meer op dat we de negatieve verkoopcijfers niet aan de hoge rente maar aan de opeenstapeling van beleid te danken hebben. Het woningtekort is in Nederland nog steeds aanzienlijk, wat resulteert in een grote vraag naar woningen. De gestegen rente heeft in de tweede helft van 2022 het sentiment flink negatief beïnvloed, maar doordat de laatste maanden de hypotheekrente is gestabiliseerd terwijl de lonen op dit moment explosief stijgen, is ook de leencapaciteit van woningzoekenden flink toegenomen”.

Om de verkopen snel weer op het oude niveau te krijgen, is het volgens de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers in de woningbouw van cruciaal belang dat er meer wordt gebouwd om te voldoen aan de vraag. Van Loon: “Er is op dit moment veel vraag naar grondgebonden woningen (in alle prijscategorieën) en naar betaalbare appartementen. Die woningtypen worden op dit moment te weinig vergund. Bovendien is het van groot belang dat ontwikkelaars ook qua prijs kunnen bouwen voor de vraag. De afgelopen jaren werd circa 85% van de nieuwbouwwoningen verkocht boven de € 355.000. Door het nieuwe beleid om tweederde van de aangeboden voorraad ‘betaalbaar’ te laten zijn, mag straks nog maximaal 33% van het aanbod boven dit bedrag uitkomen. Dit landelijke beleid maakt veel plannen onbetaalbaar.”

Om te voorkomen dat de woningbouwdoelen van het Kabinet in de knel komen, roept WoningBouwersNL de minister op om haast te maken met de eerder aangekondigde steunmaatregelen: “Op deze manier halen we de komende jaren de gewenste aantallen zeker niet en dat is heel slecht nieuws voor alle woningzoekenden in Nederland”.

Ook kunt u raadplegen:

https://woningbouwersnl.nl/persbericht-verdere-daling-nieuwbouwverkoop-is-zorgelijk-voor-woningbouwdoelen/