Categorieën
Humor

COLLEGE VAN SÚDWEST-FRYSLÂN: DE HOUKESLOOT PER 1 JULI BOTENLUW

Het beleid van het college van PvdA, CDA en FNP onder leiding van PvdA-burgemeester Jannewietske de Vries is meestal zeer verrassend. Dat is de laatste week van maart 2024 wederom het geval. Er is namelijk aan: jachtwerven, botenverhuurbedrijven, de KWS (de Koninklijke Watersport Vereniging Sneek), scoutinggroepen, hengelsportvereniging De Baars en eigenaren van kruisers, sloepen, motorboten medegedeeld dat per 1 juli 2024 een botenluwe proef op de Houkesloot van start gaat.

Wethouder Bauke Dam (midden) in een mooi schip tijdens de wereldbeurs BOOT in Düsseldorf, winter 2024. Foto afkomstig van Facebookpagina Bauke Dam.

Bauke Dam, CDA-wethouder Sport & Bewegen, die graag onder gerenommeerde botenbouwers verkeert, is in zijn nopjes. Hij is van mening dat schepen met een motorvermogen boven de 30pk uitsluitend van 08.00 uur tot 09.00 uur en van 17.00 uur tot 18.00 uur van de Houkesloot gebruik mogen maken. Zijn collega-wethouder Michel Rietman en Gilbert Mulder, projectleider van de autoluwe proef, gaan een denktank regelen, die gaat onderzoeken waar de inmiddels aangeschafte camera’s van Brickyard worden geplaats langs de oevers van de Houkesloot.

Brickyard is bij PvdA-wethouder Michel Rietman en Gilbert Mulder, projectleider autoluwe proef en in Súdwest werkzaam namens Royal HaskoningDHV, een gewild bedrijf.

FNP-wethouder Henk de Boer maakt op Witte Donderdag – al tamelijk snel – verder bekend hoe de dagelijkse vaarschema’s voor allerlei type boten er vanaf 1 juli 2024 uit gaan zien. Het is vrijwel zeker de bedoeling dat suppers, kano’s en roeiboten de gehele ochtend vrije doorgang hebben. En licht gemotoriseerd bootverkeer onder de 25pk tussen 12.00 uur en 13.00 uur.

CDA-wethouder Petra van den Akker bij de Waterpoort. Ze is een principiële voorvechter van circulaire fluisterbootjes. © CDA SWF

Petra van den Akker, de stille wethouder van Súdwest, blijkt een voorvechter van het gebruik van circulaire fluisterbootjes, die na de lunch tussen 13.00 uur en 14.00 uur toestemming krijgen om richting Sneekermeer te varen.

Via een geheime notitie is hedenmiddag uitgelekt dat Marianne Poelman, wethouder Sociaal Domein, het varen in de middag tussen 14.00 uur en 16.00 uur mogelijk wil maken voor jongeren uit achterstandswijken, alsmede voor kwetsbare ouderen. Door gebruik te maken van riante subsidieregelingen kunnen deze groepen bij vooraanstaande lokale verhuurbedrijven een leuk en veilig bootje huren.

Verder wil het college een scala aan data verzamelen – onder meer – via diepte-interviews, die worden afgenomen aan personen uit de Sneker watersportwereld, bijvoorbeeld uit KWS-gelederen. De eerste tussenevaluaties worden vrij snel na de Sneekweek verwacht, dus ergens rond 20 augustus 2024.

Dit type waterfiets geniet de voorkeur van burgemeester Jannewietske de Vries.

Burgemeester Jannewietske de Vries verwacht dat er wellicht hypermoderne drones kunnen worden ingezet, naast het gebruik van reeds genoemde camera’s, om het vaarverkeer op de Houkesloot gade te slaan. Overigens oefent deze sportieve burgemeester druk voor haar deelname aan de Slachtetocht. Eveneens overweegt ze in de avonduren van gezellige zomermaanden vanaf een mooie waterfiets in de stadsgrachten burgers van Sneek en alle mienskippen enthousiast toe te zwaaien.

Wiebe Dooper