Categorieën
Politiek Weer

College Súdwest: nieuwbouw gaat regenwater opvangen

Het college van B&W van Súdwest-Fryslân wil graag dat de Hemelwaterverordening ingaat 1 januari 2024 in. De gemeenteraad neemt hier op 21 december 2023 een besluit over. Met deze maatregel wordt het riool minder belast bij stortbuiten.

Regenwater geleidelijk afvoeren of hergebruiken

Wateroverlast wordt voorkomen door middel van een groen dak, vijver of regenwaterreservoir in de tuin. De ingestelde verordening geldt niet voor bestaande woningen of bedrijfspanden. Tenzij er een grote verbouwing aan de woning of het bedrijfspand plaatsvindt. Voor een perceel van 100 vierkante meter betekent dit dat er 5.000 liter water wordt opgevangen. Dit water wordt na het opvangen geleidelijk afgevoerd naar het riool, maar kan ook worden gebruikt om bijvoorbeeld de auto mee te wassen of de tuin mee te besproeien.

Minder tegels en meer groen

De gemeente Súdwest-Fryslân doet al veel om de omgeving aan te passen aan het klimaat. Door te zorgen voor minder tegels en meer groen. Ook past de gemeente het riool aan waar nodig. Dit zorgt ervoor dat het water goed door de bodem wordt opgenomen en weg kan stromen.