Categorieën
Ethiek Geschiedenis Súdwest

BEVRIJDINGSVUUR NAAR KAZEMATTENMUSEUM

Op 4 mei stappen zo’n 25 sporters vanuit Sneek in de bus naar Wageningen voor het ophalen van het bevrijdingsvuur. Zij brengen dit naar het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand. Op het monumentenplein wordt het vrijheidsvuur ontstoken.

Na een170 kilometer lange estafetteloop arriveren de atleten om ongeveer 14.30 uur in het Kazemattenmuseum en wordt op het monumentenplein het vrijheidsvuur ontstoken.

Dit gebeurt bij de drie monumenten ter nagedachtenis aan kapitein Boers en luitenant Ham, aan de soldaten die omkwamen in de Wonsstelling en aan de bemanningsleden van de kanonneerboot Hr Ms Johan Maurits van Nassau die het leven lieten toen het schip door de Duitsers tot zinken werd gebracht. De Johan Maurits van Nassau vervulde een belangrijke rol bij het uitschakelen van de Duitse artillerie aan het begin van de Afsluitdijk.

Het ophalen uit Wageningen van het vrijheidsvuur is een eerbetoon aan de Nederlandse soldaten die op Kornwerderzand en in de Wonsstelling voor onze vrijheid vochten.

Estafettelopers. © Kazemattenmuseum

Van Wageningen gaan de lopers via Ede, Kootwijk, Uddel, Elspeet, Nunspeet, Elburg, Kampen, Ens naar Emmeloord. In Fryslân is de route van Lemmer via Sondel, Nijemirdum, Oudemirdum, Rijs, Galamadammen, Koudum, Workum, Gaast, Piaam, Makkum en  Cornwerd naar Kornwerderzand.

Onder de estafettelopers die de fakkel van Wageningen naar Kornwerderzand brengen is ook wethouder Michel Rietman van gemeente Súdwest-Fryslân. Vorig jaar mocht hij op Kornwerderzand de fakkel in ontvangst mocht nemen. Enthousiast geworden van dit sportieve evenement besloot hij dit jaar ook mee te lopen. Dit jaar wordt de fakkel rond 14.30 uur overhandigd aan burgemeester Jannewietske de Vries, die daarna het vrijheidsvuur ontsteekt.

De sporters dragen zo hun steentje bij om aandacht te vragen voor de vrijheid. Want vrijheid deel je met elkaar. En die is niet zo vanzelfsprekend blijkt ook vandaag de dag.

De middag wordt muzikaal omlijst door muziekkorps Nij Libben uit Witmarsum. De lopers worden feestelijk ingehaald. Er wordt veel publiek uit Fryslân verwacht. Op 5 mei is de toegang tot het museum vanaf 14.00 uur gratis! De estafetteloop wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Sneek 1940-1945, Vermillion Energy Netherlands, ITS reizen, gemeente Súdwest-Fryslân en het Kazemattenmuseum