Categorieën
Columns Media

ZET ‘M OP INGRID

Vanaf 1 december 2019 is Ingrid Spijkers hoofdredacteur van Omrop Fryslân. Haar partner Gerrit Hofstra is woordvoerder van CdK Arno Brok. Deze laatste hoort vanuit democratische transparantie Hofstra elders een wel passende werkkring aan te bieden.

Hopelijk gaat de Omrop onder leiding van Spijkers belangrijke bijdragen leveren op het gebied van onderzoeksjournalistiek. De Omrop heeft een hoog budget en verslaggevers in huis met kennis en kunde. Spijkers kan het een en ander afkijken van recente bijdragen in de Leeuwarder Courant (LC).

In de LC van zaterdag 18 februari presenteren Jantien de Boer en Irene Overduin een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek over een kwestie tussen de melkveehouders Peter Hiemstra en Sjoerd Galema. Deze laatste is een prominent CDA-politicus en ook lijsttrekker voor de aanstaande verkiezingen van It Wetterskip. Op 12 februari schrijft Patrick van ’t Haar in de LC een uitstekende bijdrage over een reisje van twee Leeuwarder ambtenaren naar Lapland, vergezeld van collega’s uit andere gemeenten, om speeltoestellen te bekijken. Een snoepreisje?, zo luidt de logische vraag.

Van deze bijdragen valt dus wat te leren, beste Ingrid. Ook in het jaarverslag 2021 (pagina 4) van de Omrop staan bemoedigende mededelingen over succesvolle onderzoeksjournalistiek.

‘Eind 2018 is de Omrop samen met RTV Noord, RTV Drenthe en RTV Oost een gezamenlijk onderzoeksjournalistiek project met Follow the Money gestart. Deze samenwerking is in 2021 gecontinueerd. Dit heeft onder andere geresulteerd in verhalen over de investeringen rond FB Oranjewoud, de politiebezetting en het draagvlak voor de Coronamaatregelen. Daarnaast deden onze eigen onderzoeksverhalen naar de haalbaarheid van de Lelylijn (spoorverbinding tussen het Noorden en het Duitse achterland) en de geluidsoverlast van de F35 op de Leeuwarder vliegbasis behoorlijk wat stof opwaaien. Het verhaal over de Lelylijn zorgde voor meerdere kamervragen. Naar aanleiding van de documentaire over de geluidsoverlast van de F35, hebben buitenlandse zenders contact gezocht met ons.’

Ingrid, sla eens meer de reeds ingeslagen weg in van weloverwogen onderzoeksjournalistiek. Dit werkveld heeft ook betrekking op Friese bestuurders. Of ben je nog niet zover?

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen
https://static.omropfryslan.nl/pdf_algemeen/Jaarverslag%202021%20Stichting%20Omrop%20Fryslan.pdf