Categorieën
Nederland Politiek

VVD en NSC bijna gelijk, PVV zit GL-PvdA op de hielen

De peiling van EenVandaag/Ipsos, gepresenteerd op dinsdag 17 oktober is, laat zien dat VVD met 28 zetels en NSC met 27 zetels aan kop min of stuivertje wisselen. Aan de hand van dit zetelaantal van de VVD kan voorlopig worden vastgesteld dat lijsttrekker Yeşilgöz bij de kiezer goed in de smaak valt.

De PVV is met 18 zetels de vierde partij in de rangorde, maar zit de combinatie GL-PvdA, 20 zetels, op de hielen. Deze concurrentie blijft spannend. BBB valt, zoals met de verwachte opkomst van NSC, terug naar 12 zetels.

Lijsttrekker Jetten ziet zijn D66 7 zetels scoren, een zwaar tegenvallend aantal voor de democraten. De SP haalt 6 zetels, 2 meer dan n in laatste peiling van Maurice de Hond.

CDA, Forum voor Democratie, ChristenUnie en DENK staat in de gepresenteerde peiling allen op 4. En dat is met name voor CDA-lijsttrekker Bontenbal een tik op de neus.

Volt en SGP komen uit op 3, JA21 op 2 zetels en BIJ1 scoort 1 zetel. 50PLUS behaalt geen enkele.

De onderzoekers van Ipsos ‘benadrukken dat een peiling geen voorspelling van de verkiezingsuitslag is. Kiezersvoorkeuren kunnen nog sterk veranderen, zeker in de laatste fase van de campagne.’

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:
https://www.ipsos.com/nl-nl/politieke-barometer