Categorieën
Commentaar Landbouw Media Politiek

VAN DER WAL IN WNL: VERPLICHT UITKOPEN BOEREN HOEFT VOOR MIJ NIET

Christianne van der Wal, demissionair minister voor Natuur en Stikstof, heeft in WNL op Zondag gezegd dat het verplicht uitkopen van boeren voor haar niet hoeft. ‘Ik zal het niet inzetten’, zegt ze letterlijk.

De massale boerenprotesten en de eerdere harde eis van Van der Wal dat in het streefjaar 2030 de helft van de stikstofreductie gerealiseerd moest zijn, brachten veel commotie teweeg. Ook volgden er spanningen in het kabinet toen Wopke Hoekstra, CDA-leider, minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier, op 19 augustus 2022 in het AD verklaarde dat de streefjaar 2030 voor het CDA ‘niet heilig’ is. 

‘Waar hebben we het afgelopen anderhalf jaar dan naar zitten kijken in Nederland?, vraagt gespreksleider Rick Nieman. Minister Van der Wal verdedigt zich onder meer met het argument dat het gaat om de relatie tussen de uitstoter en waar de stikstof neerslaat. ‘Dus linksom of rechtsom is er maar één oplossing: fors minder uitstoten, dan slaat het ook niet neer’, aldus Van der Wal.

Nieman is terecht kritisch. Maar politica Van der Wal is doende met de verkiezingscampagne en vindt de stikstofsores inmiddels minder relevant. Van der Wal, vijfde op de voorlopige kandidatenlijst van de VVD, wordt wederom graag minister, maar liever niet voor Natuur en Stikstof. Onderwijs past wel bij haar.

Wiebe Dooper