Categorieën
Commentaar Fryslân Mondiaal Taal

Taalflaters Omrop Fryslân blijven doorgaan

Al langere tijd worden bij Omrop Fryslân taalfouten vastgesteld. In het artikel: ‘Volledige statenfractie ChristenUnie Fryslân wordt tijdelijk vervangen’, gepubliceerd op maandag 25 september, staan er vier.

Het gaat om missers in de volgende zinnen:

(1) ‘De statefractie van de ChristenUnie zal woensdag twee nieuwe fractieleden beëdigen.’ Er hoort ‘statenfractie’ te staan.

(2) ‘Of deze twee stateladen lang in de Staten blijven in afwachten.’
Een tweetal fouten staan in het woord ‘stateladen’. ‘Statenleden’ is de juiste vermelding. En ‘in’ hoort te worden vervangen door ‘is’.

Hoofdredacteur Ingrid Spijkers is verantwoordelijk voor deze gang van zaken. Het maken van een incidentele fout is geen punt van discussie, maar missers zijn bij Omrop Fryslân een gewoonte. Bij de zender wordt in onvoldoende mate iets gedaan aan taalcorrectie.

Kortom: er ontbreekt een serieuze opvatting van taal.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1225108/volledige-statenfractie-christenunie-fryslan-wordt-tijdelijk-vervangen

Hieronder een kopie van het artikel, gekopieerd op maandagavond 25 september 2023 om 22.19 uur.

De statefractie van de ChristenUnie zal woensdag twee nieuwe fractieleden beëdigen. Margreet Jonker werd begin deze maand uit de fractie gezet, fractievoorzitter Jantsje van der Veen trekt zich wegens gezondheidsredenen tijdelijk terug.

Petra Ellens zal het fractievoorzitterschap op haar nemen. Zij was de tijdelijke vervanger van Margreet Jonker. Die werd in juni geschorst na een klacht over haar in de privésfeer. Douwe van Oosten neemt de tweede zetel in.

Of deze twee stateladen lang in de Staten blijven in afwachten. Margreet Jonker haar schorsing is na 16 weken, in oktober, afgelopen. Ze heeft daarna het recht om terug te komen in de Staten. Jantsje van de Veen haar vervanging zal 16 weken duren.

De ChristenUnie heeft twee zetels in de Provinciale Staten en zit in de coalitie met de BBB, het CDA en de FNP. Als ze de zetel van Jonker kwijtraken, houden ze 23 van de 43 zetels over.