Categorieën
Bolsward Financiën Sociaal Súdwest Workum

Súdwest-Fryslân start met uitbetalen energietoeslag 2023

(tekst: gemeente Súdwest-Fryslân)

Op vrijdag 1 december start de gemeente Súdwest-Fryslân met de uitbetaling van de energietoeslag. De energietoeslag wordt eerst betaald aan huishoudens met een laag inkomen die al bekend zijn bij de gemeente. Vanaf vrijdag 8 december kunnen ook andere inwoners de energietoeslag aanvragen. Voor hulp bij de aanvraag kunnen inwoners terecht bij één van de inloopmomenten van SWF Tichtby.

Automatische uitbetaling energietoeslag

“We vinden het belangrijk om het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken. Daarom betalen we de energietoeslag eerst uit aan huishoudens die vorig jaar energietoeslag hebben ontvangen en nu weer in aanmerking komen. Zij hoeven de energietoeslag niet aan te vragen. Al deze mensen krijgen uiterlijk dinsdag 5 december een brief van de gemeente om ze hierover te informeren”, zegt wethouder Marianne Poelman.

Energietoeslag aanvragen vanaf 8 december
Vanaf vrijdag 8 december kunnen ook andere inwoners de energietoeslag aanvragen. Dit kan door het formulier in te vullen op de website van de gemeente: www.sudwestfryslan.nl/energietoeslag. Hier staan ook de inkomensgrenzen vermeld en de hoogte van de energietoeslag.

De energietoeslagis voormensen met een laag inkomen (tot 140% van het sociaal minimum). Afhankelijk van het inkomen is de energietoeslag € 800,-, € 675,- of € 550,-. Jongeren onder de 21 jaar en studenten komen dit jaar niet in aanmerking voor de energietoeslag. Studenten kunnen terecht bij het DUO voor een eenmalige tegemoetkoming.

Hulp bij aanvraag
Als inwoners hulp willen bij de aanvraag zijn ze van harte welkom bij één van de inloopmomenten van SWF Tichtby. Elke week zijn de medewerkers van SWF Tichtby te vinden in verschillende dorpen en wijken om inwoners te helpen. En van maandag- tot en met vrijdagochtend van 9:00 – 12:30 uur zijn inwoners welkom in het Súdwesthûs aan de Markstraat 8 in Sneek.

Naast de energietoeslag heeft de gemeente ook andere regelingen voor mensen met een lager inkomen. Als mensen willen weten wat er mogelijk is dan zijn ze welkom bij SWF Tichtby. Ook kunnen inwoners op de website van de gemeente controleren of ze in aanmerking komen voor de energietoeslag en andere regelingen. Dit kan met de check-je-recht rekenhulp via www.swf.frl/swf-tichtby.