Categorieën
Nederland Politiek Sociaal

Slappe Kamerbrief om institutioneel racisme weg te masseren

Het kabinet erkent bij monde van de Kamerbrief van staatssecretaris Marnix van Rij dat de fiscus zich jarenlang heeft bezondigd aan institutioneel racisme. Althans volgens menig krantenkop. Inclusietrainers Esma Curuk en Abigail Koopmans zien de brief eerder als een poging tot neutralisering.

Met stijgende verbazing zagen wij hoe de NOS, De Telegraaf, de NRC, het AD, Het Financieele Dagblad, Trouw, Het Parool, de Volkskrant en Nu.nl een stevige kop boven hun verslag van een slappe Kamerbrief eind mei plaatsten. Koppen die deden voorkomen alsof Belastingstaatssecretaris Van Rij het boetekleed aantrok en luidkeels verkondigde: ja, mijn organisatie is institutioneel racistisch.

Bureaucratische vaagtaal

Wij – twee vrouwen met migratieachtergrond – hebben de brief zo niet gelezen. We ploeterden ons door acht kantjes bureaucratische vaagtaal en vrijblijvende verbeterpunten. Als dit de erkenning is waar iedereen op zat te wachten, waarom draagt de brief dan de titel ‘Nadere verzoeken Fraude signalering Voorziening’? De brief had toch klip en klaar antwoord moeten geven op de Kamervraag of de bevindingen uit de onderzoeken naar de Toeslagenaffaire duiden op discriminatie en al dan niet institutioneel racisme? (bron: Sociale Vraagstukken)

Leest u verder via: https://www.socialevraagstukken.nl/slappe-kamerbrief-om-institutioneel-racisme-weg-te-masseren/