Categorieën
Columns

SCHIMMIGE STIKSTOFPOLITIEK

Politiek is geen vooraf geconstrueerde wetenschap. Tegelijk maakt de politiek gebruik van uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. In dat kader dienen de modellen van het stikstofbeleid op een zekere wetenschappelijke basis te zijn gefundeerd. De roep om transparantie in dat dossier blijft aanhouden. Intussen blijft het politieke steekspel schimmig. Ook vanuit twee ministeries, die van Financiën en Landbouw.

Wim van Gruisen schrijft op de internetsite van Veldpost dat het ministerie van Financiën gister 262 pagina’s publiceerde over de stikstofaanpak. ‘De documenten tonen vooral het verschil in uitgangspunten en aanpak van de ministeries van Landbouw en Financiën aan’, aldus Van Gruisen. De oorzaak is dat NRC Handelsblad een tijdje geleden publiceerde over niet bekendgemaakte berekeningen van het ministerie van Financiën, waar Kaag de scepter over zwaait. Daarop stuurden Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas alle berekeningen van stikstofvermindering, die het ministerie het laatste jaar maakte, naar de Tweede Kamer.

Koeien in de schemering. © Clara Walstra

Van Gruisen schetst een richtingenstrijd tussen de ministeries van Financiën en Landbouw. Met name is het interessant als hij aanhaalt dat minister Kaag heeft gezegd dat de inhoud van het NRC-artikel was gebaseerd op een ‘tussentijdse berekening van één technisch scenario’. Volgens Van Gruisen geeft dat scenario ‘een verouderd en partieel beeld; het houdt geen rekening met technische en management-maatregelen die kunnen worden genomen om de stikstofuitstoot te verminderen.’

Intussen is het hartje zomer en ligt minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof bij te komen op de stranden van Curacao. Haagse ambtenaren ploeteren door op stikstofmodellen. Boerinnen en boeren melken de koe. Grote volksdelen genieten van een paar spatjes regen. En de dagelijkse krant staat boordevol komkommernieuws.

In Veldpost staat het ware.

Wiebe Dooper

Raadpleegt u het artikel van Wim van Gruisen via: https://www.veld-post.nl/artikel/509560-geopenbaarde-documenten-laten-vooral-de-richtingenstrijd-tussen-ministeries-zien/