Categorieën
Media Onderzoek Politiek

RTL-COLUMNISTE YESIM CANDAN IS SLECHTS 24 UUR D66-KANDIDAAT

D66 heeft de voorlopige kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen nog geen dag gepresenteerd of Yesim Candan, elfde op die lijst, houdt het voor gezien. Volgens een NRC-artikel was daar alle reden toe.

Op woensdagmiddag 13 september bericht Candan over haar vertrek op X, eerder Twitter:

Candan stapte op, nadat NRC bij D66 vragen had gesteld over ‘haar sollicitatie vijf jaar geleden bij Forum voor Democratie’. D66 was
daar niet mee bekend. De krant schrijft dat ze in 2018 niet op de kandidatenlijst van Forum kwam voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar dat Candan wel contact bleef onderhouden met Baudet.

Ook slaagde ze er in 2017 niet in kandidaat-Kamerlid te worden voor het CDA. Dat raakte haar. In de Volkskrant zei ze: ‘Ik ben kapot. Ik ben de dupe van achterkamertjespolitiek.’

Vorig jaar noemt Candan in een RTL-column D66 een ‘hypocriete partij’, Kaag een ‘farce als leider’, en ‘te elitair, niet volks’.

In een column van 17 september 2021 ziet Candan geen kwaad in een spotprent van Ruben Oppenheimer waarop ‘Kaag was afgebeeld als heks op een bezemsteel die richting de Twin Towers in New York vloog’.

De cartoon had betrekking op de ongeorganiseerde evacuatie van Nederlanders uit Afghanistan, tijdens de ‘opmars van de Taliban’. Naast Kaag, omschrijft Candan twee andere vrouwelijke ministers, eveneens als ‘heksen’.

Door het vertrek van Candan, schuift Tjeerd de Groot door naar plek elf op de voorlopige kandidatenlijst van D66.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/09/13/d66-kandidaat-yesim-candan-solliciteerde-eerder-bij-fvd-en-trekt-zich-na-een-dag-terug-a4174352

Yesim Candan op X, voorheen Twitter.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5407490/nummer-11-van-d66-kieslijst-noemde-partij-elitair-en-kaag-heks

https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/5254731/sigrid-kaag-cartoon-oppenheimer-afghanistan-nrc