President Donald Trump van de Verenigde Staten van Amerika heeft een reeks decreten in voorbereiding om internationale kookboeken te verbieden. Hij neemt deze besluiten, omdat hij nogal wat voedsel en ook lekkernijen uit de voor ons vertrouwde Hollandse keuken smakeloos vindt.

Allereerst staan gebroken sperzieboontjes uit de pot van AH in de negatieve belangstelling van de wispelturige Amerikaanse president. Hij vindt de kleurschakering op het etiket nogal flets, waardoor zijn eetlust krachtig vermindert, aldus Karoline Leavitt, de krachtige voorlichter van het Witte Huis.

Daarnaast is president Trump zeer allergisch voor Friese kaas, ook de bovengenoemde nagelkaas. Hij krijgt door het consumeren van Friese kaas huiduitslag op zijn linkerarm en jeuk over zijn rechterarm. De prikkertjes die worden gebruikt om de kaas te nuttigen bij feestelijke gelegenheden, vindt hij verwerpelijk vanuit het milieutechnische overwegingen.

Uitgevers van Franse en Duitse kookboeken legt president Trump binnen 48 uur een onmiddellijk importverbod op. De internationale culinaire wereld reageert daarop onthutst. De eigenaar van een Berlijns vijfsterrenrestaurant zegt daarop: Om ons tegen deze malaise te verzetten gaan we voor Amerikaanse toeristen nog enkel spiegeleieren met witbrood op tafel zetten. Dat is ons activistische kookbeleid, dat na wijs beraad tot stand is gekomen.

Eén van de decreten van president Trump behelst ook het specifiek verbannen van kookboeken met recepten van Hollandse kookboeken, die hutspotten promoten. Hij krijgt met name een nare smaak in de mond van aan de hutspotten toegevoegde uien. Het Witte Huis is hierover onlangs in spoedberaad bijeengekomen en heeft zelfs gedelibereerd om zendtijd bij het NOS-journaal in te kopen.
Binnenkort worden nieuwe bijdragen uit de internationale politieke en culinaire wereld verwacht. Dit mediapodium houdt u van deze relevante berichtgeving op de hoogte.
Wiebe Dooper