Categorieën
Commentaar Onderzoek Politiek

PEILING DE HOND: CENTRUMRECHTSE COALITIE TEKENT ZICH AF

Maurice de Hond toont in de peiling van zaterdag 2 september het beeld van een aanstaande centrumrechtse coalitie. Van de eerste vijf partijen heeft alleen PvdA-GroenLinks, derde in de peiling met 23 zetels, een heldere linkse signatuur. Van koploper Nieuw Sociaal Contract (NSC) met 28 zetels kan dat niet worden gezegd, evenmin van de VVD, de tweede partij in de peiling met 25 zetels, de BBB met 18 en al helemaal niet van de PVV met 15 zetels.

Een centrumrechtse coalitie met NSC, VVD, BBB aangevuld met een of meer kleinere partijen ligt, na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023, het meest voor de hand. De PVV van Wilders zal geen deel uitmaken van deze coalitie, omdat NSC daar geen trek in heeft. Ook groepen binnen VVD en BBB zijn niet happig op die regeringsdeelname. Dat VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz (VVD) de deur naar Wilders op een kleine kier heeft staan, is een opmerking voor de Bühne.

Samen komen NSC, VVD, en BBB met achtereenvolgens 28, 25 en 18 zetels uit op 71 zetels. Aangevuld met 4 van de SP en 3 van ChristenUnie komt dit virtuele kabinet uit op 78 zetels. Hier kan het CDA ook worden genoemd, maar door het onafwendbare grote verlies kunnen de christendemocraten het beste in de oppositiebankjes plaatsnemen.

In de I&O-peiling van 28 augustus staan dezelfde vijf partijen vooraan. In dit onderzoek scoort PvdA-GroenLinks 5 zetels meer dan bij De Hond en BBB 5 minder. Ook scoort het CDA beter bij De Hond: 6 tegenover 3 zetels bij I&O Research.

Frans Timmermans, de lijsttrekker van PvdA-GroenLinks of Verenigd Links, wordt geen premier maar oppositieleider.

Beide peilingen tonen aan dat linkse partijen geen meerderheid halen. Dus de kans op het premierschap voor Timmermans, lijsttrekker PvdA-GroenLinks, is daardoor nagenoeg uitgesloten.

Ook in het geval PvdA-GroenLinks de verkiezingen wint, wordt Timmermans geen premier, want NSC van Omtzigt zit min of meer vast aan de BBB van Van der Plas. En onder geen beding gaat BBB met PvdA-GroenLinks in een kabinet.

Ook heeft de VVD geen trek aan regeringsdeelname met Timmermans als klimaatpremier en heeft de partij, vanwege nogal wat wantrouwen, afstand genomen van D66.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:
https://www.maurice.nl/2023/09/02/electorale-reactie-op-mona-keijzer-als-premierkandidaat/
https://www.ioresearch.nl/actueel/io-zetelpeiling-kiezers-enthousiast-over-nieuw-sociaal-contract/