Categorieën
Commentaar Europa Nederland Politiek

OPMERKELIJK: TIMMERMANS VEROORDEELT VERTREK EU-CHEF MICHEL

In het radioprogramma Sven op 1 op NPO Radio 1 veroordeelt Frans Timmermans, fractievoorzitter GL-PvdA, het opstappen van Charles Michel als voorzitter van de Europese Raad. De Belg wil meedoen aan de Europese verkiezingen in juni 2024 als lijsttrekker van MR (Mouvement Réformateur).

Ik vind het een hele foute beslissing‘, aldus Timmermans. Hij wijst erop dat de gang van zaken rondom benoemingen na de verkiezingen nu lastiger gaat worden. Ook zegt het Tweede Kamerlid bij Sven op 1:
Hij (Charles Michel, red.) kiest alleen voor zichzelf en niet voor de integriteit voor zijn functie. Dat vind ik zeer teleurstellend.’

Het zijn opmerkelijke uitspraken van Timmermans, omdat hij zelf zijn functie als Europees commissaris neerlegde om lijsttrekker te worden van de combinatie GL-PvdA.

Overigens verkondigde Charles Michel op 2 juli 2019 het volgende over het voorzitterschap van de Europese Raad:

De Europese Raad voorzitten is een grote verantwoordelijkheid die ik met toewijding zal invullen. Mijn doel is een verenigd Europa met eerbied voor nationale verscheidenheid. Solidariteit, vrijheid en wederzijds respect vormen de kern van de Europese Unie. Ik zal die waarden hooghouden.’
(bron: https://www.consilium.europa.eu/nl/european-council/president/biography/)

Politici hanteren graag waarden in woorden, maar veel minder in de politieke werkelijkheid. Dat geldt ook voor Timmermans en Michel.

Wiebe Dooper