Categorieën
Columns Sport

‘OP DE FIETS BEN JE IETS’

Fotografe Alma Wanningen presenteert een prachtige beeldopname van het Europees Kampioenschap Wielrennen in Drenthe, dat tussen 20 en 24 september plaatsvond.

Een goede bekende van me was in de jaren tachtig een getalenteerd wielrenner bij de amateurs. Hij drong niet door tot de profs, omdat vanwege ongezonde verschijnselen in deze sport zijn racefiets voorgoed in de schuur werd gestald. Ongeveer dezelfde tijd werd Joop Zoetmelk in september 1985 wereldkampioen. Het werd bekendgemaakt in het voetbalstadion van FC Groningen aan de Zaagmuldersweg, waar ik toen was. Nogal wat supporters waren in de veronderstelling dat het een grap was. Echter, Joop won daadwerkelijk goud.

Rond Groningen fietste ik menig rondje op mijn oude Flandria, die later werd vervangen door een moderne racefiets. Lange fietstochten deden me goed, zowel mentaal als fysiek. Echter, een hardnekkige knieblessure maakte een einde aan mooie toertochten langs wierden, het Reitdiep en door het Hogeland.

Hoge nood of tactisch overleg nodig met de ploegbaas? © Alma Wanningen

Toen ik ergens op een verjaardag een uitlating deed dat fietsen wettelijk verboden zou moeten worden, reageerde iemand verbaasd. De persoon, een fanatieke toerfietser, vond het een misplaatste grap.

Vervolgens ontstond een alleraardigst gesprek. Na zijn pensioen had hij de liefde voor het toerfietsen ontdekt, vertelde hij. Bovendien was deze voormalige marketingdeskundige door zijn nieuwe hobby veel fitter dan in zijn werkzame jaren.

Ook volgde er een kernachtige uitspraak van hem, die ik nooit vergat:
Op de fiets ben je iets.’

Wiebe Dooper