Categorieën
Columns

‘NAAR RECHTS, NAAR LINKS: NAAR HUIS’

Oranje lijkt wel een groep ongehoorzame honden. Hondencoach Ronald Koeman kan roepen wat-ie wil, maar hij bereikt zijn honden niet of nauwelijks. Het Oranjelegioen hanteert in Duitse straten een eenvoudig strijdlied ‘Naar links, naar rechts’, waarop de massa ook naar links en rechts beweegt. ‘Naar huis’, kan als derde onderdeel worden toegevoegd.

De arme Malen helpt de dappere tegenstander aan een 0-1 voorsprong door in de zesde minuut de bal perfect in eigen doel te schieten. Op geen enkele manier komt Oranje verder in de wedstrijd. Het intelligente strijdplan van de Oostenrijkers voorziet in het opjagen van Oranje, waardoor de arme Veerman geen afspeelmogelijkheden ziet en veel ballen verkeerd afspeelt. Hij wordt al in de eerste helft gewisseld en verlaat als een geslagen hond het veld.

De Oranjeverdediging oogt onzeker. Aanvoerder Van Dijk ziet de ernst er na afloop van in, maar slaagt gedurende het duel er niet in iets bijzonders op zijn medespelers over te brengen. Misschien maakt hij meer indruk door zijn staartje weg te laten halen door een ongetwijfeld meegereisde dameskapper.

In de tweede helft maakt Gakpo binnen drie minuten gelijk: 1-1. Daarna nemen de Oostenrijkers het heft weer in handen. Ze hebben zich de wetten van het totaalvoetbal, in de jaren zeventig geïntroduceerd door Michel en Cruijff, helemaal eigen gemaakt. De loslopende honden van Koeman blijven hijgend achter verkeerd geplaatste ballen aanlopen. De paniek slaat opnieuw toe als Schmid zijn team op een 1-2 voorsprong zet.

Een kwartiertje later schiet Depay, die voor de wedstrijd nog overweegt om krulspelden in te doen, netjes naar 2-2. Het Oranjelegioen verwacht dat Weghorst ‘ons’ naar een 3-2 voorsprong knalt, maar het is Sabitzer die in de 80ste minuut Oostenrijk naar een verdiende 2-3 voorsprong schiet. In de eindfase blijft het voetbal van Oranje stuurloos en oogt als een groep dolende honden.

Ook is het taalgebruik van de Oranjespelers nooit strijdlustig en heeft kenmerken van ambtelijk onderwijsjargon. Ze zitten in een leerproces, moeten aan elkaar wennen, er is volop respect en enkele spelers, die voor de NOS-camera verschijnen, geven betekenisvol antwoord.

Met eerdere Oranjeteams kan Nederland zich vaak wel identificeren. De hondenklas van Koeman presteert ondermaats. De spelers wandelen futloos over de grasmat. Tijdens de evaluatie en bij het terugzien van beelden, raken ze pas echt overtuigd van het tentoongespreide waardeloze en ongeïnspireerde voetbal.

‘Naar links, naar rechts: naar huis’ dus, waar Labrador Max kwispelend aan het tuinhek wacht.

Wiebe Dooper