Categorieën
Beeldschoon Sneek Economie Geschiedenis Sneek

KORTE BLIK OP BERVOETS SNEEK

Bijgaande foto spreekt me zeer aan en werd kundig bewerkt door Dirk van der Meer. Het beeld, dat uit circa 1910 dateert, straalt een ongedwongen atmosfeer uit met als ingrediënten: de handkarren, de luifels, de voetgangers en de man op de fiets langs de stoeprand. Bovenal valt het prachtige winkelpand van Bervoets op met de mooie toren en de aansprekende gevel op de hoek van de Nauwe Burgstraat en Wijde Burgstraat.

In 1895 richtte John Bervoets met twee broers het gelijknamige familiebedrijf op in Sneek. De zaak ontwikkelde zich goed, want er kwamen naast winkels in Bolsward en Leeuwarden zeventien andere vestigingen in Nederland. De familie Bervoets was rooms-katholiek en afkomstig uit België, terwijl winkeliers als Lampe, Stockmann en Brenninkmeijer uit Westfalen kwamen.

Toen de foto werd gemaakt, woonde het echtpaar Johan Bervoets en Josepha Lampe boven de kledingzaak in heren-, jongens- en kinderkleding. In 1909 kwam hun zoon Karel Willem Antoon ter wereld. Hij was leerling aan de St. Thomas van Aquino-jongensschool in de Hooiblokstraat. Het gezin waarin hij opgroeide, verhuisde in 1920 naar Baarn, omdat het hoofdkantoor van het familiebedrijf van de Waterpoortstad naar Rotterdam werd verplaatst.

Uiteindelijk kwam Karel niet in het kledingbedrijf terecht, maar werd hij parlementair redacteur bij het Haagse dagblad de Residentiebode en later buitenlands verslaggever bij De Tijd. Zijn kleindochter is de hedendaagse schrijfster en dichteres Hanna Bervoets.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:
https://frieschdagblad.nl/opinie/De-Friese-roots-van-zomergast-en-schrijfster-Hanna-Bervoets-26797821.html

.