Categorieën
De Fryske Marren Onderzoek Politiek Súdwest

Gemeenteraden informeren burgers nog steeds gebrekkig

(tekst: NOS nieuwsuur, Anne Mae van Tilburg en en Yoeri Vugts)

Burgers krijgen onvoldoende informatie van hun eigen gemeenteraden. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat in bijna de helft van de gemeenteraden het informatiesysteem tekortschiet: informatie is lastig te vinden en vaak ontbreken er belangrijke documenten. Griffiers en deskundigen zeggen dat gemeenteraden daar veel meer in moeten investeren.

Nieuwsuur analyseerde de zogenoemde ‘raadsinformatiesystemen’ van alle 342 Nederlandse gemeenten. Via die systemen – openbare websites – kunnen inwoners de lokale politiek volgen. Zo zijn er streams van vergaderingen te vinden, schriftelijke vragen die raadsleden stellen aan het college van burgemeester en wethouders of brieven van het college aan de gemeenteraad. Ook kan een gemeente in dat systeem brieven van burgers en belangenorganisaties openbaar maken.

Rommeltje

In bijna de helft van de systemen ontbreekt er van alles: de zoekfunctie werkt niet naar behoren, documenten zijn amper vindbaar of vergaderingen zijn niet te zien of te beluisteren. Al met al een behoorlijk rommeltje. “Een raadsinformatiesysteem is de grootste bibliotheek van de gemeente. Maar wel een bibliotheek ná een aardbeving”, constateert John Bijl, directeur van het Periklesinstituut dat de lokale democratie wil versterken.

Leest u verder via: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2505653-gemeenteraden-informeren-burgers-nog-steeds-gebrekkig