Categorieën
Fryslân Onderzoek

FRIEZEN MAKEN MEEST RUZIE OVER UITGAVENPATROON

(tekst: Slimster op Liwwadders.nl)

Inwoners van de provincie Friesland maken thuis het meest ruzie over het uitgavenpatroon. Vergeleken met andere provincies valt op dat het percentage dat dit als meest voorkomende ruzie-onderwerp noemt erg hoog is. Liefst 27,8% van de ondervraagde Friezen heeft hierover thuis het vaakst discussies, tegen een landelijk gemiddelde van 11,4%. Dat blijkt uit een panelonderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl onder 2000 Nederlanders.

Na huishoudelijke taken ruziën Friezen het meest over het opvoeden van de kinderen. De relatie/aandacht voor elkaar completeert de top-3. Zaken als seks en wat te kijken op tv zorgen voor minder frictie, maar worden beide toch nog door 5,6% van de ondervraagde Friezen genoemd als meestvoorkomende ruziethema. Verder valt op dat huishoudelijke taken, in liefst acht provincies hét ruzie-onderwerp, door inwoners van Friesland nauwelijks genoemd wordt.

Landelijke trends

Huishoudelijke taken lijken over het algemeen het meest voorkomende discussiepunt te zijn in de meeste provincies, gevolgd door onderwerpen zoals de relatie/aandacht voor elkaar en het uitgavenpatroon. Interessant is ook dat provincies als Flevoland en Groningen een relatief hoog percentage van de bevolking hebben dat zegt thuis geen ruzie te maken, respectievelijk 27,8% en 17,6%.

Ouderen maken veel minder ruzie

Naast regionale verschillen is er ook tussen leeftijdscategorieën een duidelijk onderscheid. Zo valt op dat liefst een derde van de ondervraagde zestigplussers aangeeft eigenlijk geen ruzie te maken. Onder twintigers en dertigers is dit slechts 10%. Verder is duidelijk te zien dat kinderen een voorname rol gaan spelen zodra zij in het spel komen. Vooral veertigers, met puberende zonen en dochters, ervaren hiervan de nodige spanningen.

Via deze link komt u terecht bij meer informatie en onderzoekoverzichten:
https://slimster.nl/nieuws/ruziende-koppels-huishouden-seks-opvoeding-en-thermostaat-als-twistpunten/