Categorieën
Financiën Media

Financiële malaise Leeuwarder Courant duurt al jaren

Het zijn momenteel lastige tijden voor de Leeuwarder Courant. Echter, de financiële zorgen van deze krant duren al jaren. Bijgaand LC-artikel van 8 februari 2013 verklaart dat ruimschoots.

De overname van ThiemeMeulenhoff, onderwijsgroep/uitgeverij, voor 170 miljoen in 2008 werd een grote last. Concern NDC/VBK, waar de LC onder viel, kwam die klap niet meer te boven en werd onderdeel van Stichting Fryslân Boppe Oranjewoud, ING Bank en stichting Je Maintiendrai.

‘Oranjewoud’ was de erfgenaam van Friesland Bank. Uit de overgebleven gelden van deze bank werden in 2013 de salarissen betaald van journalisten, die werkzaam waren voor Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. Deze mededeling werd me vertrouwelijk medegedeeld door iemand uit Mediahuis Noord, het concern waar de twee kranten momenteel deel van uitmaken, evenals Friesch Dagblad.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.dekrantvantoen.nl/vw/article.do?v2=true&id=LC-20130208-NO01002004&vw=org&lm=thiem%2Cmeulenhoff%2Covernam https://nl.wikipedia.org/wiki/NDC_VBK https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/13442300/schimmige-investeerder-fb-oranjewoud-speelt-met-miljoenen
Mondelinge mededeling uit Mediahuis Noord.