Categorieën
Commentaar Ethiek Natuur en milieu Nederland

EEN MISKLEUN VAN NATUURMONUMENTEN: PARKEERBIJDRAGE VOOR NIET-LEDEN BIJ HET BLAUWE MEER

Natuurmonumenten begaat een blunder door parkeergeld voor niet-leden te vragen bij het parkeren bij het Blauwe Meer, een zandgat dat deel uitmaakt van natuurgebied Leggelderveld in Drenthe. Het betalen van de parkeerbijdrage gaat hier in op zaterdag 15 juni. Overigens geldt dit parkeerbeleid ook voor tal van andere natuurgebieden in Nederland.

De volgende tarieven staan op de site van Natuurmonumenten:
parkeerbijdrage niet-leden:  € 1,75 per uur, met een maximum van € 7,00 per dag. Het betalen gaat altijd per heel uur. Ten aanzien van het halen en brengen van personen zijn de eerste 15 minuten gratis. Dat is toch zeer fideel van Natuurmonumenten.

Deze landelijke organisatie legt het parkeergeld als volgt uit: Het beheer van onze natuurgebieden is kostbaar. Daarom vragen we iedereen mee te helpen de natuur in stand te houden. Omdat leden van Natuurmonumenten al bijdragen via hun lidmaatschap, kunnen zij gratis parkeren. Met deze parkeerbijdrage helpen ook niet-leden mee.

De kosten voor het parkeren van niet-leden bedraagt € 1,75 per uur en een lidmaatschap van Natuurmonumenten is er al tegen een vriendenprijsje van € 3,50 per maand. Dat zijn grote verschillen, indien regelmatig een wandeling in een natuurgebied, beheerd door Natuurmonumenten, wordt gemaakt.

De wijze waarop Natuurmonumenten leden werft via parkeerbeleid is een sterk staaltje van arrogantie, waar deze organisatie zich niet populair mee maakt. Een regelrechte miskleun dus.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.natuurmonumenten.nl/de-natuur-in/parkeerbijdrage

https://www.natuurmonumenten.nl/veelgestelde-vragen