Categorieën
Commentaar Dieren Europa Landbouw Media Natuur en milieu Nederland Overheid

Een interessant vraagstuk: de wolf en de hybride wolf of hond-wolf kruising

De wolf is niet meer weg te denken uit het dagelijkse nieuws.
In het publieke debat zijn de meningen over de aanwezigheid van de wolf sterk verdeeld, alsmede over het al dan niet voorkomen van de hybride wolf of hond-wolfkruising.

Onlangs, op 9 juli 2023, wordt in Nederland voor het eerst gemeld dat een wolf een mens heeft aangevallen. Het slachtoffer is een schapenboer uit het Drentse Wapse. In opdracht van de burgemeester wordt het dier doodgeschoten.

Ruim vijf jaar geleden, op 15 mei 2018 schrijft de Leeuwarder Courant dat in het spoor van de wolf, de hybride wolf aan een opkomst bezig is in Europa. ‘Dat bleek dinsdag tijdens een grote wolvenconferentie in Brussel, georganiseerd door het Europees Parlement’, aldus de LC.

Ook informeert deze krant dat in diverse Europese landen de aanwezigheid van hond-wolfkruisingen is vastgesteld. Het gaat doorgaans om een kruising wolf met een wilde Belgische Herdershond of Duitse Herder. Daarnaast is in Duitsland sprake van enkele hybride wolven, voortkomend uit een combinatie wolvin-Labradorreu.

Prachtig wolvenboek.

Interessant is dat BIJ12, de overheidsorganisatie die provincies onder meer ondersteunt bij vragen over de aanwezigheid van wolven en veroorzaakte schade door wolven, beweert dat er in Nederland nog nooit een hybride wolf is aangetroffen. Ook zijn er volgens BIJ12 in ons land geen loslopende zwerfhonden.

De Andere Krant schrijft op 15 juli 2023, zie het artikel onderaan, dat BIJ12 weigert informatie te geven over DNA-onderzoek naar
hond-wolfkruisingen. Ook de Universiteit van Wageningen, die met BIJ12 samenwerkt, is in deze niet transparant, aldus De Andere Krant.

BREKT.NL zoekt op dinsdag 18 juli, contact met BIJ12. De organisatie deelt mede dat er uitgebreid met De Andere Krant is gesproken. Daarbij wordt aan dit mediapodium de volgende informatie verstrekt:

BIJ12 communiceert alle DNA-resultaten zo transparant mogelijk. Zogenoemde ‘DNA-profielen’ zijn niet in ons bezit en zijn wij ook niet mee bekend. De resultaten die wij ontvangen uit Wageningen worden één op één overgenomen op onze site. Op https://www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/diersoorten/wolf/verspreiding-wolf-in-nederland/ worden alle resultaten maandelijks bijgewerkt.

Er blijft dus verschil van inzicht tussen De Andere Krant en BIJ12.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/15710279/wolf-doodgeschoten-na-bijtincident-met-schapenboer-wapse

https://lc.nl/friesland/Ook-de-hybride-wolf-is-bezig-aan-Europese-opmars-23183566.html

https://www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/diersoorten/wolf/veelgestelde-vragen/

Hieronder het artikel uit De Andere Krant van zaterdag 15 juli 2023.