Door Liwwadders.nl in Stadsblad Liwadders
‘We gaan even bij Kevin een hapje eten’, dat gemoedelijke en persoonlijke zit er nog altijd in bij restaurant De Vijf Sinnen in Weidum. Ondanks dat eigenaresse Daniëlle Buijs en haar zoon Joost na het overlijden van Kevin Wayne Wilks, chef-kok, man en vader, de formule wijzigden. ‘Eten à la carte is er niet meer mogelijk. We werken nu met verschillende popup-chefs. De chef kookt wat hijzelf leuk vindt om te koken. Vers en seizoensgebonden.’
Na het overlijden van Wilks midden in de coronaperiode veranderde er veel voor het restaurant in het kleine dorp ten zuiden van Leeuwarden. Daniëlle: ‘We vroegen ons af wat we met het restaurant moesten. We hadden geen plan B, maar dachten tegelijkertijd dat het ons zou gaan lukken om de zaak voort te zetten.’ Koks zoals Syb Zijlstra en Ilonca van der Ven boden hulp aan. ‘Een aantal koks was tijdens de coronaperiode zzp’er geworden en zij boden aan om in De Vijf Sinnen aan het werk te gaan.’ Joost: ‘Ik had mijn vader vaak geassisteerd en hoewel ik geen koksopleiding heb gehad – ik ben ook een techneut – ken ik de kneepjes van het vak en waardeer zijn ambachtelijkheid van werken.’ Daniëlle: ‘Kevin maakte alles zelf, van vers gebakken brood tot friandises. Hij had een enorme drive, passie en plezier in het koken. Hij heeft onder meer gewerkt in het Gleneagles Hotel in Schotland. Joost is meer kok dan hij denkt.’ Joost: ‘Het is heel leuk om de oude recepten van mijn vader weer te gebruiken en in een nieuw jasje te steken. Dat maakt De Vijf Sinnen tot wat het nu is. Voor groepen en partijen kook ik een seizoensgebonden menu geïnspireerd door deze recepten.’
Leest u verder via: https://www.liwwadders.nl/de-vijf-sinnen-mensen-uit-het-dorp-waren-verbaasd-dat-je-indonesisch-bij-ons-kunt-eten/