Door J.Th.J. van den Berg
Gemeenten hebben minder last van populisme maar des te meer van politieke versnippering.
Het verhaal is bekend: het ineenzakken van de klassieke volkspartijen in het eerste kwart van deze eeuw – niet alleen in Nederland trouwens – heeft ver reikende gevolgen gehad. Het haalde veel verbinding in politiek en samenleving weg; het leidde tot versnippering van het politieke landschap en het schiep ruimte voor populistische stromingen.
In de meeste gemeenten is die versnippering van CDA en PvdA nog heel wat radicaler van karakter gebleken dan in de nationale politiek. Het populisme is er ook lokaal mee bevorderd maar veel minder dan in de nationale politiek. In plaats daarvan verscheen de lokale partij op het toneel, die soms trekken had van populisme maar lang niet altijd. Wel leed ook lokaal de samenhang in de maatschappij onder de ineenstorting van de oude volkspartijen.
De eigenaardigheid van de versnippering in de lokale democratie is dat die tijdens de raadsperiode vrolijk doorgaat. Fracties breken in stukken; individuele raadsleden sluiten zich bij andere partijen aan of beginnen voor zichzelf. Een jaar voor de verkiezingen volgen er nieuwe splitsingen, vooral zodra raadsleden vermoeden dat zij niet herkiesbaar zullen worden gesteld. Ook veel vertrek van wethouders vlak voor de verkiezingen heeft dreigende ‘miskenning’ door de eigen partij als oorzaak.
Leest u verder via: https://www.parlement.com/id/vmndb9rdubw9/de_schade_van_versnipperde_raden