Categorieën
Columns Humor Weer

DE NOS IS KLEURENBLIND

De beste oogartsen van West-Europa hebben nauwkeurig oogonderzoek verricht bij de leiding en de redactiechefs van de NOS (Nederlandse Omroep Stichting). Ze concluderen eensluidend: de NOS is kleurenblind.

De kleurcodes groen, geel, oranje en rood zijn bij de leidinggevenden van de NOS bekend, maar worden verkeerd gehanteerd.

Voor de altijd uitmuntende weerman Gerrit Hiemstra – net vertrokken trouwens – is deze kleurenblindheid constant een gruwel geweest. Geeft Gerrit een lekker zomerweertje door en zet de redactie er potverdrie code oranje kleur bij, terwijl dat groen hoort te zijn.

Gerrit tuft eens lekker naar huis en hoort op Radio 1 in het NOS-avondbulletin van 18.00 uur de volgende weermededeling: ‘een zwoele zomerwind kan binnen 24 uur uitdijen tot storm van zee met een kracht van zes Beaufort. Op de Waddeneilanden en kustplaatsen van Den Helder tot aan Breskens is daarom code rood van toepassing’, klinkt het uit de autoradio. Daardoor zit Gerrit pisnijdig achter het stuur. Code rood is namelijk verkeerd. Code oranje is juist.

Het strand van Schiermonnikoog. De bevolking van dit prachtige Waddeneiland negeert de NOS en volgt Duitse weersatellieten. © Floriske Gerritsma

Ook ontvangt de NOS-leiding dagelijks klachten van sluiswachters, zeezeilers, veeboeren, marathonlopers, natuurliefhebbers en nudisten over onjuist gekozen kleuren.

Bij Khalid & Sophie vertelt een sluiswachter dat hij de blunders van de NOS reeds jaren beu is en vertrouwt op de Enkhuizer Almanak. Twee ervaren vrouwelijke zeilers volgen tijdens zeetochten niet de NOS, maar Amerikaanse weerstations.

Het linkeroog van deze boskoe voorspelt geregeld op vrijdag motregen. © Geertje Duinkerken

Een veeboer beweert zijn koeien in de ogen te kijken over de toestand van het weer. Twee marathonlopers hebben door de kleurenblindheid van de NOS blessures opgelopen en trainen voortaan indoor. Vier natuurliefhebbers zeggen tegen Khalid dat ze te beschaafd zijn om kritiek te geven.

Tenslotte geven drie nudisten zeer onderhoudend commentaar. Het heeft voor hen niet zoveel om het lijf, want uitgezonderd met vriesweer doen ze wat kleding aan. En voor strenge vorst is elke kleurcode overbodig, vinden ze.

Per 1 oktober 2023 treedt een nieuwe Raad van Toezicht bij de NOS aan. Op de eerste vergadering prijkt de kleurenblindheid bovenaan de agenda. En staan de onderzoekrapportage van de oogartsen, de frustraties van Gerrit Hiemstra en de klachten van allerlei Nederlanders omschreven in de bijlagen.

Wiebe Dooper