Categorieën
Fryslân Politiek Verkeer

Arriva verzorgt komende twee jaar busvervoer in Fryslân

Van 11 december 2022 tot en met 14 december 2024 blijft Arriva het busvervoer in Fryslân verzorgen. Het gaat deze periode om een overbruggingsconcessie (noodconcessie). Door de coronapandemie was een reguliere aanbesteding onmogelijk vanwege onzekerheden over reizigersaantallen. Tijdens deze concessie staat het terughalen van oude, het behouden van huidige en het aantrekken van nieuwe reizigers centraal.

Op dit moment gebruikt 85% van het aantal reizigers van vóór de coronapandemie de bus. Door stijgende kosten en verminderde opbrengsten gaat Arriva 9% minder dienstregelingsuren rijden ten opzichte van de huidige dienstregeling. De provincie heeft daarmee ingestemd.

De daling van het aantal dienstregelingsuren kan impact hebben voor de reiziger. Arriva voert de aanpassingen uit op plekken met weinig reizigers en waar alternatieve vormen van openbaar vervoer zijn, zoals de Opstapper en Lijntaxi.

“Corona heeft het openbaar vervoer in een onzekere situatie gebracht. Ons oude contract met Arriva loopt dit jaar af. De concessie voor de komende twee jaar is een soort noodgreep om in de huidige omstandigheden een zo goed mogelijk openbaar vervoer te hebben. Daar gaan we voor”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.