Meer dan 6 duizend tijdelijke woningen vergund in 2024
Door CBS op Liwwadders.nl
In 2024 is voor bijna 6,2 duizend tijdelijke woningen een vergunning verstrekt, een stijging van 47 procent ten opzichte van 2023. In de periode 2020 tot en met 2024 is voor 18 duizend tijdelijke woningen een vergunning afgegeven. In de meeste gevallen (85 procent) gaat het om nieuwbouw. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS, uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Tijdelijke woningen zijn woningen die voor een bepaalde tijd (vaak maximaal 10 jaar) mogen worden gebouwd óf voldoen aan de definitie volgens het bouwbesluit. Tijdelijke woningen kunnen als nieuwe woningen worden gebouwd, of ze kunnen door verbouw ontstaan, bijvoorbeeld van een kantoorpand naar tijdelijke appartementen. Het aantal vergunde woningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd zal worden. Tijdelijke woningen kunnen vaak sneller worden gebouwd dan gewone woningen, omdat hiervoor minder strikte regels gelden.
Noord-Brabant vergunt de meeste tijdelijke woningen
In provincies met meer inwoners worden over het algemeen meer tijdelijke woningen vergund. In Noord-Brabant werden de meeste tijdelijke woningen vergund in 2024, namelijk bijna 1,6 duizend. In Fryslân en Groningen ging het om de minste tijdelijke woningen, namelijk per provincie nog geen honderd, terwijl in de afgelopen vijf jaar bij deze provincies elk meer dan 500 tijdelijke woningen vergund zijn. Het aantal tijdelijke woningen dat wordt vergund, wisselt sterk per jaar per provincie. Vaak wordt er in een keer een grootschalig project met veel tijdelijke woningen vergund, waarna er een tijdlang minder vergunningen worden afgegeven.
Meeste tijdelijke woningen vergund in Tilburg
Van alle gemeenten zijn in Tilburg over de periode van 2020 tot en met 2024 de meeste tijdelijke woningen vergund, namelijk 1 244. Ook in Ouder-Amstel, Hengelo en Utrecht zijn met respectievelijk 741, 609 en 559 tijdelijke woningen een relatief groot aantal woningen vergund1). Gemeenten met meer inwoners vergunnen vaak meer tijdelijke woningen, maar dat geldt niet voor alle gemeenten met veel inwoners. De gemeenten met de meeste inwoners zonder geregistreerde vergunde tijdelijke woningen in de periode 2020-2024 zijn Apeldoorn, Arnhem en Haarlem. Een jaar-op-jaarvergelijking is echter net als op provinciaal niveau lastig te maken, omdat meestal in een keer een groot aantal vergunningen wordt verleend. Vervolgens worden er soms een aantal jaren geen verleend.
Tijdelijke woningen leveren in totaal dubbel zo veel woonruimten op
In een tijdelijke woning kunnen meerdere huishoudens wonen, omdat een woning uit meerdere onzelfstandige woonruimten kan bestaan. Dit zijn bijvoorbeeld verschillende woonruimten die samen een keuken delen, zoals studentenhuizen, of woonruimten in een zorgcomplex die samen als een verblijfsobject tellen. Het aantal vergunde tijdelijke woonruimten was in 2022-2024 twee keer zo hoog als het totale aantal vergunde tijdelijke woningen.
Woningcorporaties grootste opdrachtgever
Woningcorporaties zijn met 3,4 duizend woningen de opdrachtgever van meer dan de helft van de vergunde tijdelijke woningen in 2024. Het aandeel van woningcorporaties als opdrachtgever is de afgelopen jaren groter geworden: waar ze in 2020 samen met de overheid opdracht gaven voor 35 procent van de tijdelijke woningen, was dat in 2024 55 procent. Commerciële en overige opdrachtgevers zijn goed voor duizend tot 2 duizend tijdelijke woningen per jaar. Dit aantal is in de afgelopen vijf jaar vrij stabiel gebleven. Doordat woningcorporaties en de overheid opdracht geven voor steeds meer tijdelijke woningen, daalt het relatieve aandeel van commerciële en overige opdrachtgevers wel.