Categorieën
Columns Geschiedenis Nederland Politiek

OOK 1977 ZAT VOL POLITIEKE TEGENSTELLINGEN

In de vorige eeuw was de eerste kabinetsformatie van 1977 een zeer langdurige. Iets meer dan tweehonderd dagen spraken PvdA, CDA en D’66 over een tweede kabinet-Den Uyl. Dat kwam er niet.

Het wantrouwen tussen PvdA en CDA was te groot. De PvdA had met de landelijke verkiezingen een tiental zetels winst geboekt en steeg naar 53 Kamerzetels. De sociaaldemocraten dachten zich daarmee sterk in de onderhandelingen te kunnen profileren. Tevergeefs dus.

In deze mislukte beroemde kabinetsformatie was Ed van Thijn namens de PvdA onderhandelaar. Hij publiceerde daarover in 1978 Dagboek van een onderhandelaar.

Intussen was Van Agt premier geworden van het kabinet Van Agt-Wiegel dat tussen 1977 en 1981 regeerde. Binnen ongeveer een maand was dit kabinet geregeld onder leiding van informateur Van der Grinten.

Uit 1977 dateert ook de bijzondere foto, gemaakt in het Haagse restaurant ‘Le Bistroquet’, waar Van Agt en Wiegel de plannen voor het nieuwe kabinet bespraken. Raadpleeg: https://www.ad.nl/politiek/samen-tafelen-cruciaal-voor-formatie~a7fc8db7/107789307/

1977 was dus een jaar vol politieke tegenstellingen.

WD