Categorieën
Gezondheid Sport

Wandelen als medicijn tegen stress: steeds meer Nederlanders kiezen voor de natuur

Door Traffic Family op Liwwadders.nl

In een tijd waarin mentale gezondheid steeds vaker onder druk staat, grijpen Nederlanders massaal naar een simpele, natuurlijke oplossing: de wandelvakantie. Deze vorm van slow travel wint snel aan populariteit. Niet alleen vanwege het ontspannende karakter, maar ook door de bewezen effecten op stressvermindering, mentale veerkracht en algemeen welzijn. De groeiende interesse past binnen een bredere trend van bewust leven en digitale ontkoppeling.

Wandelen vermindert stress: wat zegt de wetenschap?

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat wandelen in de natuur aantoonbaar bijdraagt aan stressvermindering. Zo meldt het Cardiologie Centrum Nederland dat een wandeling in de natuur het stresshormoon cortisol verlaagt en zorgt voor een verbeterde stemming.

Daarnaast stelt een de online psycholoog dat al twintig minuten buiten zijn per dag voldoende is om het stressniveau substantieel te laten dalen. Ook BoFit bevestigt de gunstige effecten van bewegen in de buitenlucht, vooral bij herstel van burn-outklachten. Beweging stimuleert niet alleen fysieke fitheid, maar ook cognitieve functies en stressverwerking.

Dit zijn de mooiste wandelroutes in Europa

De eenvoud van een wandelvakantie wint aan populariteit. Geen strak schema, geen files – alleen een rugzak, een goed pad en het ritme van je eigen voeten. Dit zijn de mooiste routes in Europa.

West Highland Way, Schotland

Een veel gekozen voorbeeld van een ontspannende én uitdagende wandelroute is de West Highland Way in Schotland. Deze 154 kilometer lange tocht voert wandelaars van Milngavie tot Fort William, langs meren zoals Loch Lomond en bergmassieven zoals Ben Nevis. De route biedt een unieke combinatie van fysieke inspanning en rustgevende landschappen, wat bijdraagt aan mentale onthaasting. Reisblogs als Backpackcentrale en TheHike stellen in hun artikelen dat deze route bijzonder geliefd is onder Nederlandse wandelaars, mede vanwege de bereikbaarheid, bewegwijzering en de mogelijkheid om in kleinschalige accommodaties te overnachten.

Fisherman’s Trail, Portugal

Voor wie liever langs de kust wandelt dan door bergen trekt, is de Fisherman’s Trail in Portugal een uitstekende keuze. Deze route van ongeveer 76 kilometer loopt langs de ruige zuidwestkust van Portugal, over kliffen, duinen en zandpaden tussen charmante vissersdorpen.

Westweg (zuidelijk deel), Duitsland

Ook dichter bij huis zijn indrukwekkende routes te vinden. Het zuidelijke deel van de Westweg in het Zwarte Woud – een traject van ongeveer 120 kilometer tussen Hausach en Basel – biedt een gevarieerd landschap van dichte bossen, prachtige heuvelruggen en vergezichten over de Rijnvallei. De route is goed bewegwijzerd en staat bekend om de combinatie van natuur en Duitse gastvrijheid. Wandelaars kunnen overnachten in sfeervolle gasthofen of berghutten en genieten van lokale specialiteiten na een dag op pad te zijn geweest. Het is een ideale keuze voor wie de rust van het woud zoekt zonder daarvoor ver te hoeven reizen

Van vakantietrend naar leefstijlverandering

De populariteit van wandelen reikt verder dan vakanties. In Nederland ontstaan steeds meer initiatieven om wandelen te integreren in het dagelijks leven. De campagne ‘Wandel Tijdens Je Werkdag’, geïnitieerd door Wandelnet en de provincie Utrecht, stimuleert werknemers om beweging onderdeel te maken van hun werkdag. Deze oproep tot gedragsverandering is niet zonder reden: regelmatig wandelen vermindert stress, bevordert concentratie en verhoogt de productiviteit. Daarnaast stelt Hart van Nederland dat deze campagne van belang is, omdat uit het onderzoek van TNO blijkt dat in 2024, 26 % van de Nederlanders ouder dan 15 jaar, 8,5 uur per dag.

Toch wordt wandelen op werkterreinen en kantoren nog niet voldoende gedaan, zo blijkt uit onderzoek van Wandelnet, dat Nederlandse bedrijven een krappe voldoende halen op het gebied van bewegen. Het rapport stelt dat bedrijven meer kunnen doen om bewegen tijdens de werkdag structureel mogelijk te maken.

Ook kunt u raadplegen: https://www.liwwadders.nl/wandelen-als-medicijn-tegen-stress-steeds-meer-nederlanders-kiezen-voor-de-natuur/