Categorieën
Politiek Súdwest

Politieke terugblik op 2022 in Súdwest (1): PvdA wint raadsverkiezingen

Onder aanvoering van lijsttrekker Marijke Roskam behaalde de PvdA met de raadsverkiezingen in maart 2022 een mooie zege in Súdwest-Fryslân. De partij steeg van 6 naar 8 raadszetels en nam de leidende positie van het CDA over.

De sociaaldemocraten voerden een uitstekende campagne, waren met name in Sneek en Bolsward duidelijk zichtbaar, was er sprake van een teamgeest en de presentatie op sociale media uitstekend.

CDA-lijsttrekker Bauke Dam.

CDA en Nieuw Sociaal

Aan de andere kant zat het de PvdA ook mee, want de interne regie bij het CDA, de grootste concurrent, was van onvoldoende niveau. Desondanks liep lijsttrekker Bauke Dam, met de niet minder belangrijke Petra van den Akker aan zijn zijde, zich het vuur uit de sloffen. Uiteindelijk kreeg het CDA 7 zetels op de teller en verloor er 4.

Nieuw Sociaal, in zekere zin een afsplitsing van het CDA, behaalde onder leiding van Pieter Greidanus 2 raadszetels. De aanhang van Nieuw Sociaal stemde met eerdere verkiezingen grotendeels op het CDA.

Erik Faber ging een dag te laat naar de stembus.

VVD en GroenLinks: verliezers

Net als het CDA, maakten VVD en GroenLinks deel uit van het vorige college. De VVD voerde geen sterke campagne en viel met lijsttrekker Mark de Man terug van 4 naar 3 zetels. Overigens is de VVD traditioneel gezien altijd een minder sterke partij in deze regio geweest dan PvdA en CDA. Lijsttrekker Erik Faber van GroenLinks kon de kiezer evenmin overtuigen. De partij viel terug van terug van 3 naar 2. En dat is gezien – onder meer – de relevantie van de klimaatagenda voor GroenLinks een bittere pil.

D66: remise

D66, die na het vertrek van de PvdA in januari 2020 aanschoof als collegepartij, bleef staan op 2 raadszetels. Die uitkomst viel Mirjam Bakker en Marieke Vellinga behoorlijk tegen. De laatste is inmiddels wethouder op Vlieland, waar de gemeentepolitiek overeenkomsten heeft met moerasachtige toestanden.

Het niet handige logo van de FNP, omdat de N en P onsamenhangend zichtbaar zijn.

FNP: 1 erbij

Met lijsttrekker Tsjerk Bouwhuis boekte de FNP 1 zetel winst en ging van 5 naar 6. De FNP wist de mienskip goed te bereiken. Dat kwam door een knappe campagne maar ook door de terugval van het CDA in de dorpen.

GBTL: plus 1

Gemeentebelangen – TotaalLokaal boekte eveneens 1 zetel winst en ging daarmee van 2 naar 3. Hoofdverantwoordelijk daarvoor was de inzet van Sjoerd Hettinga, sigarenboer aan het Schaapmarktplein in de Waterpoortstad. Hij wist veel aandacht te trekken onder de Sneekers met een creatieve aanpak.

ChristenUnie: min 1

De ChristenUnie viel van 2 raadszetels terug naar 1. Dat hield in dat de kundige Gert Schouwstra uit de raad verdween.

Debuut van Forum voor Democratie

Volgens verwachting kwam Forum voor Democratie in de raad. Nieuweling Hylke Jellema kan zijn kwaliteiten tonen.

Fractievoorzitter Cees Riezebos van de Volkspartij. © SWF

Opkomst Volkspartij in Nederlands Belang

Als een duveltje uit een doosje was daar Volkspartij in Nederlands Belang met 2 raadszetels. Het trio Cees Riezebos, Simon Hottentot en Menno de Vries voerde een sterke campagne in de eigen woonomgeving. Mede daarom viel deze partij wat buiten de schijnwerpers van de journalistiek.

Wiebe Dooper