Categorieën
Fryslân Media Taal

Omrop Fryslân blundert weer

In een artikel van Omrop Fryslân over het bezoek van opperrabbijn Jacobs aan Leeuwarden van maandag 27 november, geplaatst om 12.20 uur, staan taalfouten. Deze gang van zaken is structureel bij de Omrop. De genoemde bijdrage staat onder de weergave van de taalfouten weergegeven.

In de tekst valt direct een taalfout in de titel op. Er hoort ‘roept’ te staan en niet ‘roep’.

Boven de derde foto staat de zin: ‘Ik denk niet dat er meer antisemieten zijn in Nederland. His alleen wel salonfähig geworden om je te uiten over Joden. En dat ondervind ik dagelijks aan den lijve als ik nageroepen wordt.’

Het eerste woordje ‘His’ uit de tweede zin hoort te worden vervangen door ‘Het is’. Aan het einde hoort niet ‘wordt’ te staan maar ‘word’.

Aan het einde van het artikel staat: ‘Hetzelfde type kandelaar wordt nog altijd door Joodse mensen aangestoken voor het feest.’ Hierin is de mededeling ‘Joodse mensen’ aanvechtbaar en kan beter vervangen door ‘Joden’.

Wiebe Dooper

HET ARTIKEL VAN DE OMROP:

Nederlandse opperrabbijn roep Joden in Leeuwarden op zich niet te laten intimideren

Vandaag, 12:202 minuten leestijd

Opperrabbijn Bynjomin Jacobs© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Joden in Leeuwarden moeten niet bang zijn en hun activiteiten gewoon blijven houden. Dat zei opperrabbijn Bynjomin Jacobs, die op bezoek was in Leeuwarden. “We moeten niet bang zijn en ons laten chanteren en intimideren.”

In de Joodse school sprak Jacobs duidelijke taal. Hij merkt ook in Leeuwarden dat de angst is toegenomen sinds de oorlog in Israël en Gaza.

Als gevolg van alle spanningen gingen in Nederland verschillende Joodse activiteiten niet door. “Maar daar ben ik het niet mee eens. Gewoon doorgaan. En als er extra beveiliging bij moet, dan moet dat maar. Ik ben niet bang.”

De opperrabbijn in de zaal met belangstellenden© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Het Centrum voor Documentatie en Israël (CIDI) maakt zich zorgen. Uit cijfers blijkt dat het aantal meldingen sinds het begin van de oorlog op 7 oktober met 800 procent is toegenomen.

Jacobs schrikt daar echter niet van. “Ik denk niet dat er meer antisemieten zijn in Nederland. His alleen wel salonfähig geworden om je te uiten over Joden. En dat ondervind ik dagelijks aan den lijve als ik nageroepen wordt.”

Jacobs door één van de oude schoolraampjes© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

In Leeuwarden werd onder andere gesproken over het Chanoekafeest dat volgende week wordt gevierd. De vraag is hoe dat achtdaagse feest veilig kan worden gevierd.

Vorig jaar gebeurde dat op het plein naast de school. “En dat moet weer, in het openbaar. Het is een feest van licht en dat kan duisternis, discriminatie en duisternis verdrijven.”

Het Chanoekafeest begint volgende week donderdag. Joden over de hele wereld vieren dan het wonder van de Tempel van Jeruzalem: een menora-kandelaar bleef acht dagen lang branden, terwijl er maar olie voor één dag was. Hetzelfde type kandelaar wordt nog altijd door Joodse mensen aangestoken voor het feest.