Categorieën
Landbouw

LTO Nederland: Einde blauwtong nog niet in zicht

Door LTO Nederland

Het is vrijwel een jaar geleden dat blauwtong type 3 voor het eerst in Nederland werd aangetoond. Blauwtong is inmiddels een bekende virusziekte die voornamelijk voor komt bij schapen, runderen en geiten. Het virus wordt door knutten overgebracht. LTO is verheugt over het feit dat er inmiddels vaccins beschikbaar zijn die zorgen voor minder ziektelast en sterfte onder dieren. Het vaccin voorkomt echter niet dat veel dieren alsnog besmet raken en daardoor ook ziekteverschijnselen tonen en dieren sterven.

Afgelopen dinsdag organiseerde LTO Nederland, in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren, een digitale ledenbijeenkomst. Deze bijeenkomst vond plaats om de leden te informeren over de stand van zaken rondom blauwtong en de inzet van LTO Nederland. Daarnaast kregen de leden de mogelijkheid om vragen te stellen. Eerder organiseerde Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) een digitale bijeenkomst over het verlies van de blauwtongvrijstatus en de directe gevolgen daarvan op handel binnen de EU.

Diergezondheidsfonds
LTO Nederland krijgt veel vragen over het gebrek aan financiering vanuit het diergezondheidsfonds bij de aankoop van vaccins en het opvangen van de impact. Dierziekten worden door middel van een Europese wet geclassificeerd in de categorieën A t/m E. Blauwtong zit in categorie C. Dit betekent dat er voor blauwtong alleen een meldingsplicht geldt. Daarnaast worden enkel onderzoekskosten vergoed bij een verdenking van het virus. Eerder zijn de sector en het ministerie in een convenant overeengekomen hoe en welke kosten vanuit het fonds worden vergoed. Dit convenant biedt momenteel geen ruimte voor extra financiering van blauwtong. In 2025 gaat een nieuw convenant gelden wat meer ruimte biedt om collectief vaccins in te kopen. Het is echter van belang dat de sector daar gezamenlijk een verzoek voor indient. Deze regeling houdt echter geen rekening met de impact van het virus op de sectoren nu. LTO Nederland pleit daarom bij de minister van LVVN voor onmiddellijke ondersteuning zoals bijvoorbeeld een vergoeding bij de aankoop van vaccins. Overheden in Duitsland, Frankrijk en Denemarken betalen immers al (deels) voor de aanschaf van de vaccins.

Vaccinatie van dieren
LTO Nederland krijgt daarnaast veel vragen over de vaccinatie van dieren op een bedrijf dat al te maken heeft met blauwtong besmettingen. Het virus wordt overgedragen van knut op dier en niet van dier op dier. Dieren die geen verschijnselen vertonen van blauwtong op een bedrijf waar dit wel speelt, kunnen daardoor wel gevaccineerd worden. Daarbij moeten de dieren uiteraard gezond zijn op het moment van vaccineren. Een dier dat blauwtong heeft, of heeft gehad, bouwt natuurlijke immuniteit op en hoeft daardoor niet meer gevaccineerd te worden. Hierbij geldt het advies om één naald per dier te gebruiken. Meer informatie over de vaccinatie van dieren vind je in de digitale bijeenkomst van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Omvangrijke en herhaaldelijke media-aandacht
Er is veel en herhaaldelijk aandacht voor (de impact van) blauwtong in de media. Ook de buitenlandse media volgen ons op voet. Zo werden Erik van Norel, bestuurder bij LTO vakgroep schapenhouderij en Heleen Prinsen, specialist gezonde dieren bij LTO afgelopen week geïnterviewd door persbureau AFP. In de interviews werd de situatie toegelicht en werd gepleit voor een Europese aanpak, inclusief voldoende financiële steun voor blauwtong. Daarnaast is het van belang om samenwerking tussen Europese lidstaten te bevorderen zodat vaccins ook in de toekomst tijdig beschikbaar zijn en blijven.

Het einde van de knuttenperiode is helaas nog niet in zicht. Wat betreft de besmettingen zien we een verschuiving richting het westen en noorden van ons land. Bij behoefte aan ondersteuning of vragen kunnen leden contact opnemen met de regionale LTO organisatie of (in het geval van sociale en emotionele ondersteuning) met www.taboer.nl

Ook kunt u raadplegen: https://www.lto.nl/einde-blauwtong-nog-niet-in-zicht/