Categorieën
Onderzoek Politiek

Ipsos: PVV herstelt zich na Prinsjesdag; NSC en BBB leveren zetels in

(tekst: Ipsos)

In de eerste Politieke Barometer na Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen, uitgevoerd tussen 22 en 25 september, zien we een aantal verschuivingen in politiek Den Haag. De grootste verschuivingen vinden plaats op de rechterflank, waar PVV zetels wint, terwijl NSC en BBB zetels inleveren.

In september behaalt de PVV 18 virtuele zetels. Hiermee komt de partij van Geert Wilders 3 zetels hoger uit dan in augustus, toen deze nog op 15 zetels gepeild werd. De partij had last van de entree van het NSC van Pieter Omtzigt en verloor in die maand 4 zetels.

Het NSC heeft nu een tweetal zetels ingeleverd en komt uit op 25 zetels in september. Hiermee is de partij wel nog steeds samen met de VVD de grootste partij van Nederland. Ook de BBB staat deze maand op verlies en gaat van 15 zetels in augustus, naar 13 zetels in september. Dit ligt een stuk lager dan op hun hoogtepunt in april, toen zij nog 30 zetels peilden.

Op links lijken de interne conflicten binnen de Partij voor de Dieren het zetelaantal negatief te beïnvloeden. De partij van Esther Ouwehand levert 2 zetels in en komt hiermee uit op 7 zetels in september. Een andere linkse partij staat op winst: de SP behaalt in september 5 zetels, na in augustus historisch laag te hebben gestaan met 3 zetels.

En dan nu het zeteloverzicht: beginnend bij de VVD die deze maand 27 zetels behaalt, gevolgd door het NSC met 25 zetels. GroenLinks-PvdA komt uit op 21 zetels, PVV op 18 en de BBB op 13. D66 volgt met 9 zetels en de Partij voor de Dieren haalt 7 zetels in september. Hierna volgen SP en ChristenUnie met beide 5 zetels, terwijl CDA op 4 gepeild wordt. Een vijftal partijen komt uit op 3 zetels: Forum voor Democratie, Volt, JA21, SGP en DENK. Tot slot haalt BIJ1 1 zetel en 50PLUS geen.

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 vragen wij Nederlanders waarover zij vinden dat de verkiezingen moeten gaan. Net als in augustus, vinden zij met name dat deze moeten gaan over inflatie (34%), immigratie en asiel (28%), gezondheidszorg (28%), de woningmarkt (27%) en/of het klimaat (21%). Hierbij zijn de bestaanszekerheid-gerelateerde thema’s (inflatie, gezondheidszorg en de woningmarkt) voor kiezers van alle stromingen belangrijk, terwijl het klimaat met name voor linkse kiezers belangrijk is (46%) en asiel voor rechtse kiezers (44%).

Onze cijfers worden ook gepubliceerd door EenVandaag.
Voor meer resultaten uit ons aanvullend onderzoek kun je ons op X (voorheen Twitter) volgen via https://www.twitter.com/Politieke_B.

Ook kunt u raadplegen: https://www.ipsos.com/nl-nl/politieke-barometer-week-39-2