Categorieën
Geschiedenis Súdwest Workum

Het bijzondere verhaal van Pieter Jansen, een in Algiers tot slaaf gemaakte inwoner van Workum

(tekst: cultuurhistorisch centrum de Tiid)

In het archief van Workum bevinden zich enkele bijzondere stukken die betrekking hebben op het verhaal van Pieter Jansen. Een inwoner van Workum die eind zeventiende eeuw werd ontvoerd naar Algiers, waar hij tot slaaf werd gemaakt. 

Het dossier bevat niet alleen stukken van diplomaten die zich met de zaak bezighielden, maar ook een brief die hij schreef aan zijn wanhopige moeder Ariaentie Cornelis.

De Barbarijse zeerovers

Het schip waarop Pieter Jansen begin jaren 1690 voer werd onderweg gekaapt door Barbarijse zeerovers. ‘Barbarije’ was in die tijd de benaming voor de Noord-Afrikaanse rijken Tripoli (Libië), Tunis (Tunesië), Algiers (Algerije) en Marokko. Barbarijse zeerovers, die zowel op de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan actief waren, vormden in de zeventiende eeuw een grote uitdaging voor Europese regeringen.

Barbarijse piraten kaapten regelmatig Europese schepen en ontvoerden vervolgens de bemanningsleden. In veel gevallen werden zij in Noord-Afrika gevangen gezet en op markten als slaaf verkocht. Meestal in Algiers, want dat was destijds de meest welvarende stad in de regio. In deze stad belandden alleen al in de periode 1520-1660 zo’n 420.000 Europeanen, die door Barbarijse piraten tot slaaf waren gemaakt. Slaven werden over het algemeen niet zomaar bevrijd, behalve als er losgeld was betaald. Hoe rijker of machtiger de gevangene was, des te meer losgeld moest er worden betaald. Kleine koopvaardij- en vissersschepen waren het voornaamste doelwit van de Barbarijse zeerovers, omdat deze niet beschikten over kanonnen en soldaten, in tegenstelling tot de grote vaartuigen van bijvoorbeeld de VOC en WIC.

Leest u verder via: https://detiid.nl/nieuwsoverzicht/245-pieter-jansen-de-slaaf-uit-workum