Categorieën
Economie Europa Weer

Economische groei EU lager door hittegolven

Door Allianz Trade op Liwwadders.nl

De economische gevolgen van extreme hitte zijn ingrijpend. Zo valt hierdoor de groei van de Europese economie dit jaar -0,5 procentpunt lager uit. Eén dag van extreme hitte (boven 32°graden) heeft dezelfde negatieve impact op de economie als een halve dag staking. Dat stelt kredietverzekeraar Allianz Trade.

Volgens Allianz Trade zijn de gevolgen van de hitte voor Spanje het grootst binnen de EU met een bbp-daling van -1,4 pp. Daarna volgen Griekenland -1,1 pp en Italië -1,2 pp. Het verlies van -0,3 pp voor Frankrijk valt dan nog mee. En dat geldt zeker ook voor Duitsland met een terugval van -0,1 pp.

Ook pittige gevolgen voor Nederland en België

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: “De impact van de hitte in Nederland en België is natuurlijk niet vergelijkbaar met Zuid-Europa. Maar pas op, sectoren met veel fysieke arbeid als de landbouw, de bouw en ook transport en logistiek worden hard geraakt. En het is niet eenmalig. Was een hittegolf vroeger nog een uitzonderlijk natuurverschijnsel, nu is hitte een structureel risico voor de economie.”

Volgens Geeroms hebben we niet alleen te dealen met steeds meer hitte maar ook met steeds heftigere neerslag. “Voor de landbouw zijn de effecten enorm. Het risico van lagere opbrengsten en mislukte oogsten is sterk toegenomen. Boeren moeten steeds meer investeren in irrigatie, nieuwe teeltmethoden en technologieën om hun productie op peil te houden en te beschermen. Uiteindelijk komen die kosten natuurlijk op het bord van de consument.”

Extra financiële druk

De gevolgen van de hitte beperken zich niet tot het platteland. In de steden zorgt de warmte voor extra belasting van energie- en watervoorzieningen. Bedrijven investeren fors in koeling en klimaatbeheersing om het personeel te beschermen en productie-uitval te voorkomen. Geeroms: “Hitte is slecht voor de arbeidsproductiviteit. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) voorspelt dat hittestress wereldwijd 2,2% van de totale potentiële werkuren zal verminderen. Dat staat gelijk aan 80 miljoen voltijdsbanen. De fysieke arbeidscapaciteit kan met ongeveer 40% dalen bij temperaturen boven 32 graden en zelfs met tweederde bij 38 graden.”

Geeroms wijst ook op de gevolgen van hitte op de infrastructuur. “Spoorrails en bruggen raken sneller beschadigd, asfalt smelt en het risico op storingen in het openbaar vervoer neemt toe. Dit veroorzaakt vertragingen, hogere onderhoudskosten en verstoringen in de toeleveringsketens.”

Uitdaging voor bedrijven en overheid

Hitte dwingt bedrijven en overheden tot forse investeringen in klimaatadaptatie en duurzame technologieën. “Natuurlijk biedt dat ook kansen voor innovatie en nieuwe bedrijvigheid, maar op korte termijn betekent het vooral extra financiële druk.” Volgens Geeroms is dat niet alleen voor bedrijven maar ook voor overheden een lastige opgave. “Kijk naar de extra miljarden die er op korte termijn nodig zijn voor defensie. Toch zijn ook investeringen in klimaatbestendige infrastructuur en ondersteuning voor getroffen sectoren noodzakelijk om de economische schade te beperken en de concurrentiepositie te beschermen.”

Leest u verder via: https://www.liwwadders.nl/economische-groei-eu-lager-door-hittegolven/