Door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Zet het perspectief van de ondernemer centraal bij het werken aan maatschappelijke opgaven. Die oproep doet de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) aan de politiek en beleidsmakers in de 3e Stand van RVO. Verschillende programma’s en regelingen op het gebied van klimaat, landbouw en economie komen bij de ondernemer samen. Vaak wordt pas bij de ondernemer duidelijk dat sommige programma’s en regelingen conflicterend, concurrerend of complex zijn. Daarom roept de Rijksdienst op regelingen en programma’s voor ondernemers in samenhang vorm te geven. Dit maakt de dienstverlening aan ondernemers effectiever en efficiënter.
Directeur-Generaal van de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland Abdeluheb Choho vertelt dat de concurrerende, conflicterende en complexe regelingen en programma’s die RVO aankaart niet nieuw zijn: ‘Vergelijkbare knelpunten kwamen ook al naar voren uit de Staat van de Uitvoering en eerdere Standen van RVO. Hoewel we steeds beter het gesprek hierover weten te voeren met de beleidsmakers, is ook verandering nodig in de manier waarop de politiek beslissingen neemt. Omdat wij als dienstverlener dagelijks contact hebben met ondernemers, weten wij als geen ander waar zij tegenaan lopen. Geef RVO de mogelijkheid om ondernemers opgavegericht en meer integraal te kunnen helpen. Zo worden ondernemers ontzorgd en doen zij waar zij goed in zijn: ondernemen.’
Van losse beslissingen naar één besluit
Bij warmte- en koude projecten voor bijvoorbeeld het verwarmen van gebouwen of wijken komen vaak vele regelingen en subsidies vanuit verschillende ministeries bij elkaar. Zo ging het bij de aanleg van een warmtenet met duurzame warmtebronnen in Ede om ruim 20 verschillende subsidieverleningen en vergunningen. Het gevolg was onzekerheid bij de betrokken organisaties, onnodige vertraging en extra kosten. Eisen en termijnen van verschillende regelingen sloten niet altijd op elkaar aan. Subsidies moesten aangevraagd worden, terwijl de vergunning nog niet rond was. Hierdoor werden regelingen niet optimaal benut.
Daarom doet RVO de oproep om bij dit soort projecten regelingen beter op elkaar aan te laten sluiten en om één besluit over het geheel aan regelingen te nemen. Zo weten ondernemers eerder waar ze aan toe zijn en is er duidelijkheid voor het hele project. De politiek heeft ook een rol als het gaat om vergelijkbare regelgeving. RVO roept de politiek op om toekomstige besluiten en nieuwe wet- en regelgeving op elkaar af te stemmen.
Meer ruimte voor eenvoud, samenhang en uitvoerbaarheid
In het landelijk gebied lopen agrarisch ondernemers vaak tegen versnipperde regelgeving aan. Zo zijn er voor dezelfde strook boerenland verschillende regelingen voor mest, gewasbescherming en Europese subsidies. Voor deze regelingen gelden net weer andere voorwaarden. Dit zorgt voor onduidelijkheid bij agrarisch ondernemers en verhoogt de kans op fouten in de uitvoering op het boerenbedrijf. Met grote trajecten op komst, zoals de doorontwikkeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is dit het moment om in een vroeg stadium echt oog te hebben voor samenhang en uitvoerbaarheid. Dat vraagt om politieke en bestuurlijke daadkracht, en om de bereidheid om integraal beleid te maken over de grenzen van Kamercommissies, departementen en directies heen.
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stimuleert, begeleidt en ondersteunt ondernemers die duurzaam, innovatief of internationaal willen ondernemen. RVO werkt met ondernemers aan drie grote maatschappelijke vraagstukken: de klimaattransitie, de landbouwtransitie en de economische transitie. Dit doet RVO, in opdracht van ministeries, provincies en de Europese Unie, met meer dan 800 verschillende regelingen. In 2024 maakten meer dan 200.000 ondernemers gebruik van onze dienstverlening.