Categorieën
Landbouw Súdwest Workum

120ste Veekeuringsdag Workum

(tekst: Nieuwsbrief Warkums Erfskip, nummer 71, september 2022)

Morgen 28 september, de vierde woensdag van september, gaat na een aantal jaren de Veekeuringsdag te Workum weer dóór. De 120ste editie!!!

‘s Ochtends rond 8:30 uur start de keuring van koeien en kalveren op de Merk. Diverse melkveehouders, afkomstig uit en rondom Workum, zullen hun uiterste best doen om hun vee in uitmuntende conditie door het goudgele stro te laten paraderen. De boeren- en boerinnen-in-spé brengen kalveren in twee leeftijdscategorieën voor (jonge en âldere keallen) en strijden daarnaast om het mooiste toilet. De ochtend bereikt zijn climax wanneer de algeheel kampioen en de beste bedrijfscollectie bekend worden gemaakt.

Omstreeks 13:00 uur start voor tuigpaarden op het Súd het concours hippique (CH), tuigpaarden Fries ras en – afhankelijk van de opgave en voor het eerst sinds lange tijd – Hackney’s. Het CH is met recht uniek te noemen, omdat dit het enige nationale CH is dat op de straat verreden wordt. Voor deze gelegenheid zal er weer een mooie laag zand op de klinkers van het Súd gestrooid worden omdat anders de expressieve bewegingstechniek van de paarden uit de voorgenoemde drie disciplines te weinig tot zijn recht komt. Hoogtepunten in het programma zijn zonder meer de finale om de Provinsje Fryslân Priis en het kampioenschap “onder het zadel”, beide bij de Friese tuigpaarden.

Deze dag heeft u gratis toegang tot Museum Warkums Erfskip vanaf 10.00 tot 17.00 uur. In de waag en het stadhuis heten wij u van harte welkom !!  Natuurlijk scannen wij graag uw Museumkaart.