Door Remco de Vries op OmropFryslân.nl
In de Waddenzee wordt al jaren geëxperimenteerd met het terugkrijgen van zeegras; een plant die na de aanleg van de Afsluitdijk vrijwel verdwenen is uit het Wad. Op droogvallende platen lukt dat soms aardig, maar op plekken die permanent onder water staan, tot nu toe niet.
Dat is ook niet zo vreemd, want maar 0,6 tot 4 procent van het ‘natte Wad’ is nog geschikt voor zeegras. Dat schrijft onderzoeker Katrin Reylmeyer in haar proefschrift, waarmee zij dinsdag promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Reylmeyer heeft veel experimenten gedaan om zeegras, dat permanent onder water groeit, terug te krijgen.
Het gaat daarbij om het zogeheten ‘groot zeegras’. Als dat op droogvallende platen groeit, gaat het elk jaar dood en komt het terug via het zaad dat de plant verspreidt. Zeegras dat onder water groeit, gaat niet elk jaar dood en gebruikt geen zaad om zich uit te breiden.
Leest u verder via: https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/17589033/waddenzee-grotendeels-te-troebel-voor-zeegras-dat-permanent-onder-water-groeit