Categorieën
Dieren Europa Landbouw Politiek

Europese Commissie zet inbreukprocedure Vogelrichtlijn door

Door LTO Nederland

De Europese Commissie heeft besloten Nederland een ‘met redenen omkleed advies’ (MROAte sturen wegens het niet naleven van de vogelrichtlijn. Volgens de richtlijn moeten Europese lidstaten de vogelpopulaties op een niveau houden dat hun voorbestaan garandeert. De Commissie vindt dat Nederland dit voor de grutto onvoldoende doet, en verzoekt de Nederlandse regering de nodige stappen te zetten om deze weidevogel beter te beschermen. LTO maakt zich zorgen om deze MROA, omdat hier mogelijk verplichtingen uit voortkomen die de vrijwilligheid en de vergoedingen van het huidige systeem van agrarisch natuurbeheer onder druk zetten.

Inbreukprocedure
Op 24 juli 2024 leidde de Europese Commissie een inbreukprocedure in, door Nederland te waarschuwen dat de verplichtingen om de grutto te beschermen niet goed worden nageleefd. Hoewel Nederland reageerde met een reeks maatregelen om te nemen ter bescherming van de grutto, zijn deze volgens de Europese Commissie tot op heden niet op voldoende schaal uitgevoerd. Ook is de aanwijzing van nieuwe gebieden waar de vogel in aanzienlijke aantallen broedt nog niet gerealiseerd.

Daarom heeft de Europese Commissie Nederland nu een MROA gestuurd. Nederland heeft twee maanden de tijd om te reageren en de nodige maatregelen te nemen. Indien dit niet of onvoldoende gebeurt kan de Commissie besluiten de zaak voor te leggen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Zorgen
LTO maakt zich zorgen over de MROA. De acht maatregelen die staatssecretaris Rummenie eerder aankondigde zijn blijkbaar niet voldoende om aan de eisen van de Commissie tegemoet te komen. Deze week heeft LTO nog samen met NAJK een brief van BoerenNatuur aan de Europese Commissie gesteund. In deze brief wordt benadrukt dat Nederland gebaat is bij vrijwillige weidevogelbescherming. Een verplichting zal ertoe leiden dat vergoedingen onder druk komen te staan. Dat gaat ten koste van het draagvlak, terwijl juist boeren een cruciale rol vervullen in het weidevogelbeheer.

Ook heeft LTO al met regelmaat gepleit om werk te maken van een financieel geborgd agrarisch natuurbeheer, waarin weidevogelbeheer en een effectief predatiebeheer verankerd zijn. LTO is ervan overtuigd dat door predatie van broedvogels het weidevogelbeheer op dit moment dweilen met de kraan open is.

LTO dringt aan op spoedoverleg tussen provincies, het Rijk en de agrarische partners om gezamenlijk te komen tot een antwoord aan de Europese Commissie dat zal bijdragen aan de verbetering van de Nederlandse weidevogelpopulatie.

Ook kunt u raadplegen: https://www.lto.nl/europese-commissie-zet-inbreukprocedure-vogelrichtlijn-door/