Categorieën
Politiek Politieke en ambtelijke cultuur

Het jaar van de activistische ambtenaar

Activistische ambtenaren lieten zich in 2023 niet onberoerd. Zo waren ze als ‘XR-ambtenaren’ bij klimaatprotesten van Extinction Rebellion.

(tekst: Wouter Boonstra op BinnenlandsBestuur.nl)

Was 2023 het jaar van de activistische ­ambtenaar? Het begint er verdacht veel op te lijken. ­Landelijk, bij de provincie en bij gemeenten poppen deze ‘consciëntieuze’ ambtenaren op. In Amsterdam is er nu zelfs de ‘Handreiking ambtenaren en actievoeren: hoe zit dat?’

Kamervragen Van Haga

Vlak voordat hij de Tweede Kamer moest verlaten omdat hij niet was verkozen, stuurde Wybren van Haga nog een rijtje vragen naar de minister van Binnenlandse Zaken De Jonge. Nee, het ging niet om een of andere complottheorie, maar over een kleine demonstratie in Amsterdam: enkele tientallen ambtenaren demonstreerden daar tegen de verkiezingsuitslag. De groep wilde met de demonstratie een signaal afgeven. ‘Waar de PVV groepen Nederlanders wil uitsluiten, geven de ambtenaren aan, pal te staan voor de rechtsstaat en de grondwet. Zij zijn bereid om, bij schendingen van dit artikel, het werk neer te leggen’, aldus de demonstrerende ambtenaren.

Leest u verder via: https://www.binnenlandsbestuur.nl/carriere/hoe-om-te-gaan-met-activistische-ambtenaren