Categorieën
Ethiek Fryslân Interviews Politiek

Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland: ‘Ik laat mij niet aan de kant zetten’

Jan Rijpstra keerde terug naar ‘it heitelân’ als burgemeester van Smallingerland. Maar het liep wat anders dan gedacht.

(tekst: Martijn Delaere op BinnenlandsBestuur.nl)

Jan Rijpstra hangt zijn ambtsketen aan de wilgen. Hij blikt terug op een bewogen burgemeesterschap. In zijn eerste jaren in Smallingerland was het pompen of verzuipen. ‘Ik ben blij dat ik toen met de vuist op tafel heb geslagen.’

Onrust

De moed zakte Jan Rijpstra in zijn eerste jaren als burgemeester van het Friese Smallingerland bij tijd en wijle in de schoenen. Waar was hij in hemelsnaam beland? ‘Waarom doe ik dit? Het hield maar niet op met de ellende en de onrust in de gemeentepolitiek. Ik had er geen slapeloze nachten van, maar ik was er wel voortdurend mee bezig.’